Kemal Kılıçdaroğlu Seçilirse Cumhurbaşkanına Hakaret Maddesini Kaldıracaklarını Açıkladı!

Millet İttifakı cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu yaptığı açıklamada eğer seçilirlerse Cumhurbaşkanına Hakaret maddesini kaldıracaklarını söyledi. 

 

Millet İttifakı cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu yaptığı açıklamada eğer seçilirlerse Cumhurbaşkanına Hakaret maddesini kaldıracaklarını söyledi. Millet İttifakı cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu yaptığı açıklamada eğer seçilirlerse Cumhurbaşkanına Hakaret maddesini kaldıracaklarını söyledi. 

 

Kemal Kılıçdaroğlu seçimi kazanması durumunda, TCK 299'uncu maddeyi yürürlükten kaldırarak herkese ifade özgürlüğü vereceğini açıkladı. 14 Mayıs'ta cumhurbaşkanı olmak için yarışacak adaylar belli oldu. Seçim çalışmasını hızlandıran isimler, vaatlerini her fırsata dile getirmeye başladı. Altılı masanın adayı Kemal Kılıçdaroğlu, depremzedelere ücretsiz ev vermekten, çiftçiye bedava elektrik vermeye kadar birçok tutulması zor vaatlerini sıraladı. Aralarında en dikkat çekeni ise Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 299'uncu maddesinde düzenlenen Cumhurbaşkanı'na hakaret suçu oldu.

 

"Kaldırılması için teklif vereceğiz”

 

Alman yayın organı DW Türkçe'ye açıklamalarda bulunan Kılıçdaroğlu, şu ifadeleri kullandı: 14 Mayıs'tan sonra "Cumhurbaşkanı'na hakaret" maddesinin TCK'dan kaldırılması için kanun teklifi vereceğiz. Türkiye, 15 Mayıs sabahına özgür uyanacak, başta gençler olmak üzere bütün yurttaşlarımızın kendilerini rahatça ifade edebileceği bir ülke yaratacağız, bundan kimsenin şüphesi olmasın.

 

Kılıçdaroğlu: Cumhurbaşkanına hakaret suçunu kaldıracağız

 

DW Türkçe'den Alican Uludağ'ın haberine göre, maddeyle ilgili soruyu yazılı olarak yanıtlayan Kılıçdaroğlu, 14 Mayıs'tan sonra TCK'dan kaldırılması için kanun teklifi vereceklerini ifade ederek "Türkiye, 15 Mayıs sabahına özgür uyanacak, başta gençler olmak üzere bütün yurttaşlarımızın kendilerini rahatça ifade edebileceği bir ülke yaratacağız, bundan kimsenin şüphesi olmasın" dedi. Kılıçdaroğlu; 299. maddenin tarafsız cumhurbaşkanları için oluşturulduğunu, ancak 16 Nisan 2017'deki anayasa değişikliğiyle cumhurbaşkanına getirilen ilave bir koruma zırhına büründürüldüğünü, ufak eleştiriler için bile yargıya başvurulduğunu kaydetti.

 

Kılıçdaroğlu, vatandaşların ifade özgürlüklerine ciddi biçimde kısıtlamalar getirildiğini söyledi:

 

 

"Rakamlar, Erdoğan döneminde bu maddenin bir intikam aparatı haline dönüştürüldüğünü açıkça göstermektedir. Bir siyasi partinin genel başkanı sıfatını da kullanan cumhurbaşkanının 21'inci yüzyılda demokrasinin vazgeçilmez unsuru olan düşünce ve ifade özgürlüğünü içselleştirmesi, farklı seslere ve farklı düşüncelere tahammül etmeyi öğrenmesi, kendi görüşünden olmayan insanları susturmak yerine onları dinlemeye çaba harcaması gerekir. Millet İttifakı İktidarında ifade özgürlüğünü yeniden tesis edeceğiz, tweet atan hiçbir genç sabahın köründe gözaltına alınmayacak. Ülkemiz hak etmediği bu ucube maddeden kurtulacak."

 

 

Cumhurbaşkanı'na hakaretin cezası

 

 

Türk Ceza Kanunu’nun 299'uncu maddesi, Cumhurbaşkanı'na hakaret eden kişinin, bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmasını öngörüyor. Suçun alenen işlenmesi halinde ceza altıda bir oranında artırılıyor. Bu da ceza miktarının 4 yıl 8 aya kadar çıkmasına neden oluyor. Ancak bu kanunun uygulanması için Adalet Bakanı’nın izni gerekiyor.