Kazım Ayvaz Kimdir? Nerelidir? Ne Zaman Vefat Etmiştir?

1964 Yaz Olimpiyatları'nda altın madalya sahibi olan türk güreÅŸçi. Kazım Ayvaz Kimdir? Nerelidir? Ne Zaman Vefat EtmiÅŸtir?

 

 

1964 Yaz Olimpiyatları'nda altın madalya sahibi olan türk güreÅŸçi. Kazım Ayvaz Kimdir? Nerelidir? Ne Zaman Vefat EtmiÅŸtir?

 

Kazım Ayvaz Kimdir? Nerelidir? Ne Zaman Vefat Etmiştir?

Kazım Ayvaz Kimdir? Kazım Ayvaz 1938 yılında Rize'de doÄŸmuÅŸtur. GüreÅŸe 1953 yılında 15 yaşında Ä°stanbul Fatih'te bir kulüp olan Ä°stanbul GüreÅŸ Ä°htisas Kulübü'nde baÅŸladı. Gençler ve ümitler güreÅŸindeki ilk baÅŸarıları kısa süre sonra geldi. Türk güreÅŸçiler için ender rastlanan ve çoÄŸunlukla serbest stili tercih ettikleri Greko-Romen stilde güreÅŸti. 1957 yılında ilk kez Türkiye velter sıklet ÅŸampiyonu oldu ve daha sonra uluslararası ÅŸampiyonalara da katıldı. Katıldığı ilk ÅŸampiyonada, 1958 yılında Romanya'nın BudapeÅŸte kentinde düzenlenen 1958 Dünya GüreÅŸ Åžampiyonası'nda grekoromen stil 73 kiloda henüz 20 yaşındayken dünya ÅŸampiyonu oldu. O dönemde kendi ülkesindeki en zorlu rakibi, 1956 ve 1960'ın çifte Olimpiyat ağır sıklet ÅŸampiyonu Mithat Bayrak'tı.

Roma'daki 1960 Olimpiyat Oyunları için yapılan elemelerde velter sıklette Bayrak'a yenildiÄŸi için Roma'da orta sıklette yarışmak zorunda kaldı. 1960 Yaz Olimpiyatları'nda ilk turda Ä°talyan Marziano Magnani'yi hakem kararıyla, ikinci turda Lüksemburglu Raymond Schummer'i tuÅŸla, üçüncü turda Ä°ranlı Mansour Hazrati'yi hakem kararıyla, dördüncü turda Çekoslavak JiÅ™í Kormaník'i tuÅŸla yendi. BeÅŸinci turda Polonyalı BolesÅ‚aw Dubicki ile berabere kaldı, altıncı turda Bulgar Dimitar Dobrev'e hakem kararıyla yenildi. Rumen Ion Ţăranu ve Ayvaz 6. turu 7 puanla 3. sırada tamamladılar. Bronz madalya maçında Rumen Ion Ţăranu'ya hakem kararıyla yenildi ve olimpiyatları dördüncü tamamladı. Amerika BirleÅŸik Devletleri'nin Toledo kentinde düzenlenen 1962 Dünya GüreÅŸ Åžampiyonası'nda grekoromen stil 70 kiloda finalde Yugoslav Stevan Horvat'ı yenerek ikinci kez dünya ÅŸampiyonu oldu. Kazım Ayvaz, 1963 Dünya Åžampiyonasını Yunanistan'dan Moissidis ve Norveç'ten Skauen'e karşı kaybettikten sonra beklenmedik bir ÅŸekilde Olimpiyat ÅŸampiyonu oldu.

Japonya'nın Tokyo kentinde düzenlenen 1964 Yaz Olimpiyatları'nda ilk turda Mısırlı Mahmoud Ibrahim'i ve ikinci turda Sovyet Davit Gvantseladze'yi hakem kararıyla yendi. Üçüncü turu bay geçtikten sonra dördüncü turda Bulgar Ivan Ivanov da hakem kararıyla yendi. BeÅŸinci turda Rumen Valeriu Bularcă ile berabere kaldı. O dönem uygulanan ceza puanı sisteminde Ayvaz 6 puanın altında kalan tek güreÅŸçi olarak altın madalyanın sahibi oldu.

 Kazım Ayvaz 1969'a kadar aktif kaldı, ancak 1960'ların başındaki büyük baÅŸarılarını tekrarlayamadı. Grekoromen stilde ülkesini temsil ederek 1960, 1964 ve 1968 yıllarında üst üste üç olimpiyata katıldı, ancak sadece Tokyo'da baÅŸarılı oldu. Kazım Ayvaz, 1964'ten itibaren zaferle sonuçlanan maçlarını tekrarlayamadı. En iyi kullandığı teknikler tek kol, salto, supleks ve çırpmadır.1969'da aktif sporculuktan emekli oldu ve 1968 Olimpiyatları'ndan sonra göç ettiÄŸi Ä°sveç'te antrenör olarak görev yaptı. GüreÅŸ sporuna yaptığı hizmetlerden dolayı Eylül 2011'de FILA Uluslararası GüreÅŸ Onur Listesi'ne dahil olmuÅŸtur.

18 Ocak 2020 tarihinde 83 yaşında vefat etti.