Karasinek Bu Yaz Daha Çok Ve Daha Saldırgan! Sinek Isırığına Karşı Ne Yapmalı?

Türkiye’den İngiltere’ye kadar tüm Avrupa bu yıl kara sinek istilasına uğradı. Isırıkları çoğu kez dayanılmaz kaşıntılara ve karıncalanmalara yol açıyor, hatta alerjik tepkilere yol açıyor. Hatta “Septisemi”ye bile neden olabiliyorlar.

 

Fenoreporter - Sağlık Servisi

 

Septisemi, vücutta enfeksiyon oluşması ve bunun kan dolaşımına girmesi demek. Bakteriler kan dolaşımına girdiğinde bütün vücuda taşınarak çeşitli hastalıklara  neden olabiliyor. Septiseminin en yaygın görülen nedenleri şöyle:

 

Akciğer enfeksiyonu.

Solunum yolu enfeksiyonları.

Bağırsak enfeksiyonu.

Böbrek ve idrar yolunda oluşan enfeksiyonlar.

Zatürre.

Sindirim sistemi enfeksiyonu.

Bağışıklık sistemi zayıflığı.

Apseli diş.

Cilt ülserleri.

 

Septisemi belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterebiliyor. Septiseminin erken belirtileri şöyle: Yüksek ateş, titreme, zayıflık ve yorgunluk, terlemek, yüksek tansiyon, hızlı kalp çarpıntısı, kusma ve bulantı, ağrı ve huzursuzluk hissi, el ve ayakların soğuması, ışığa karşı duyarlılık, sürekli uykulu halde olmak, bilinç bulanıklığı…

 

Peki bu yaz neden kara sinekler daha çok ve saldırgan? Uzmanlar genelde ilkbaharda ortaya çıkan kara sineklerin neredeyse yaz sonunda bile cirit atmalarının sıcak ve nemli havadan kaynaklandığı, bu ortamın onların yılda ikinci kez yumurtlamalarını sağladığı görüşündeler.

 

Kara sinekler o kadar güçlü sokuyorlar ki, kaşıntıları günler sonra bile geçmiyor. İnsanlar neredeyse evlerinin balkonuna çıkmaktan korkar hale geldi.

 

Aslında bu salgının nedeni dişi kara sinekler. Ağızlarında kesici parçacıklar var, bunlar sayesinde kurbanlarının derilerini parçalayıp, yumurtlamak için ihtiyaçları olan kanı emiyorlar. Çoğu kez ısırık fark edilmiyor. Çünkü dişi karasinek tükürüğüyle ısırığı uyuşturuyor. Ancak korkunç kaşıntı hissiyle kara sineğin hücumuna uğradığınızı anlayabiliyorsunuz.

 

Isırdığı yeri uyuşturmak için salgıladığı tükürük bazen vahim alerjik tepkilere yol açabiliyor. Kara sinekler ne yazık ki, bulaşıcı hastalıklara yol açan mikropların taşıyıcısı olabiliyorlar.

 

Peki, bir kara sinek ısırdığında ne yapmalı? Söylemesi kolay; ama yapması kolay değil: Yanmanın yayılmasını önlemek için sineğin ısırdığı yeri kaşımamalı. Isırık yerini hemen dezenfekte etmeli, yakınınızda ilaç yoksa bunu tükürüğünüzle yapabilirsiniz.

 

Yakınında varsa alerjiye karşı jel kullanın. Yanma duygusu artarsa, kortizonlu hafif kremler işinizi görebilir. Normal olarak birkaç gün içinde ısırığın tüm etkilerinin geçmesi gerekir. Ama geçmezse, ısırık yanmaya devam ederse veya şişerse vakit geçirmeden bir doktora görünmek gerekir.



Etiketler: