Kanserin Çaresi 'DaÄŸların Zirvesi'nde Olabilir Mi?

“DaÄŸ terapidir” diyor Ximena Gutierrez Orizaba tepesine (5 bin 610 metre yüksekliÄŸinde) tırmanmaya hazırlanırken. Kemik kanserinden bir bacağını kaybeden genç kadın koltuk deÄŸnekleriyle daÄŸa tırmanacak. Kanser tedavisi görmüÅŸ 15 kadar Meksikalı ve Fransız ile birlikte.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Ximena, Erika, Fernando, David (4’ü de ampüte), Victor, Gabrielle, Carla, Jean-Marc... Hepsi Fransa’da kurulan ve “Kanserden sonraki hayat”ı kutlamak isteyen “Umut tepesi” oluÅŸumunun giriÅŸimiyle bu tırmanışı gerçekleÅŸtirecekler. Ximena’nın da aralarında bulunduÄŸu 4 Meksikalı geçen Temmuz’da Alpler’e tırmanmışlardı. Åžimdi Fransızlar, Meksika’da aynı deneyi tekrarlayacaklar. Macera 4 bin 200 metrede kurulan bir kampta daÄŸa alışma gecesiyle baÅŸladı. Ertesi gün yer yer karla kaplı ve hayli sarp zirveye tırmanmak için 6 saatlik bir yürüyüÅŸ baÅŸladı.

 

Üçü de koltuk deÄŸnekli 22 yaşındaki Ximena, 23 yaşındaki Erika, 18 yaşındaki Fernando ve sol dizinde bir protezle yürüyen 30 yaşındaki David için dağın sarp yapısı ciddi bir sıkıntı oluÅŸturuyor. “Bunu nasıl baÅŸardığıma ben bile inanamıyorum” diyor 15 yaşında kemik kanserinden bir bacağını yitirmiÅŸ olan Ximena Gutierrez. Ve ekliyor: “DaÄŸ hem gücümü, hem de kendimle ilkili beklentilerimi aÅŸmamı saÄŸlıyor.”

 

Grup daÄŸdaki buzul bölgesinde, 4 bin 900 metre yükseklikteki kamp yerine ulaşıyor. Kılavuzlar çadırları kuruyor. Gecenin sessizliÄŸinde, 19 yaşındaki Carla Boheme, yorgunluÄŸunu atmaya çalışıyor. Kanada’da yaÅŸayan 22 yaşındaki kızkardeÅŸi Marie, one destek olmak için Meksika’ya koÅŸup geldi. 9 yaşındayken ortaya çıkan “Üst yutak kanseri”nin üçüncü kez metastas yaptığını Meksika’ya gelmeden 4 gün önce doktoru haber verdi. “Umurumda bile deÄŸil dedim. Meksika’ya gideceÄŸim ve yolculuÄŸumun sonuna kadar hayatın tadını çıkaracağım. DönüÅŸümde doktorlarla görüÅŸüp beni neyin beklediÄŸini öÄŸreneceÄŸim.”

 

Yattılar. Gece 01’de kılavuzlar onları uyandırdı. Toparlanma zamanı gelmiÅŸti. Buz gibi bir gecede daÄŸa tırmanmak için donanımlarını hazırladılar. Åžafak sökerken tırmanışa geçtiler. 5 bin 300 metreden itibaren solunum güçlükleri baÅŸladı. Gün aÄŸardığında tepeye yaklaÅŸmışlardı. Ufukta siyah, portakal rengi ve mor karışımı bir ufuk görülüyordu.

 

Ve nihayet zirve…

 

“Kendimi çok güçlü hissediyorum” dedi gülümseyerek Ximena, göz alabildiÄŸine uzanan manzaraya ve ufukta sıra sıra uzanan üç volkana (4 bin 105 metre yüksekliÄŸindeki Malinche, 5 bin 201 metre yüksekliÄŸindeki Iztaccihuatl ve 5 bin 419 metre yüksekliÄŸindeki Popocatepetl) bakarak…