Kadınların Kalp Krizinde Masajdan Yararlanmaları Erkeklere Göre Daha Az! Nedeni Utangaçlık!

İlk yardımda kadın-erkek eşitliğine ulaşmak kolay değil. Yapılan bir dizi araştırmaya göre sokakta, yolda, ofiste, kafede, restoranda veya kamuya açık diğer yerlerde bir kadın kalp krizi geçirdiğinde ilk yardım olarak kalp masajından yararlanması olasılığı erkeklere göre yüzde 27 daha az. Nedeni: Utangaçlık ve çok derinlere kök salmış olan toplumsal önyargılar.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Avrupa’da kadınların ölümlerinde ilk sırayı kalp-damar hastalıkları alıyor. Ancak sokakta kalp krizi geçirdiklerinde hayatta kalmaları için çok ama çok önemli olan kalp krizinden yararlanmaları olasılığı bir hayli düşük.

 

Pensilvanya Devlet Üniversitesi’nin araştırmasına göre, ilk yardım olarak kalp masajından yararlanma oranının erkeklere göre kadınlarda daha düşük olmasının en önemli nedeni şu: Bir kadının göğüslerine kendi rızası olmadan dokunmaktan çekinilmesi.

 

Başka araştırmalarda da bu göğüs utangaçlığının kalp krizlerinde kadınların aleyhine bir faktör olarak ortaya çıktığı belirlendi. Bulgularda “İnsanlar bir kadının göğsünü uluorta açmaktan çekiniyorlar. Bu da onları masaj yapıp yapmamakta tereddüte düşürüyor. Bu kararsızlık bazen pahalıya  mal oluyor. Çünkü kalp krizinde kaybedilen her dakika hastayı ölüme biraz daha yaklaştırıyor” değerlendirmesine yer verildi.



Etiketler: