K Vitamini En Çok Hangi Besinlerde Var?

“K vitamini” kemiklerin güçlenmesi ve kan dolaşımı için kilit role sahip. Eksikliğini önlemek için bu değerli vitamin açısından zengin yiyecekleri tercih etmelisiniz.

 

Fenoreporter - Sağlık Servisi

 

Ispanak, brokoli ve Brüksel lahanası “K vitamini” deposu. Aynı şekilde maydanoz ve terede de bol miktarda bu vitaminden bulunuyor. Soya özlü besinlerden, örneğin “Tofu”dan da “K vitamini” ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

 

“K vitamini”nin çoğunluğu alınan besinlerden geliyor. Yüzde 20’sini ise bağırsak florasındaki bakterilerin sentez işlemleri üretiyor. Bu vitamin kanın pıhtılaşma sürecinde hayati rol oynuyor. Böylece kan dolaşımını düzenliyor. Bu da kanama riskini azaltıyor. Bu da hayatınız boyunca sağlıklı yaşamak için “K vitamini”nin ne denli önemli olduğunu gösteriyor.

 

“K vitamini” ihtiyacı yaşa, cinsiyete ve fiziki koşullara göre değişiyor. Yetişkin biri için vücudun ağırlığının her kilosu için bir mikrogram “K vitamini” desteği öneriliyor. Örneğin 65 yaşındaki bir kadın günde 65 mikrogram “K vitamini” almalı. Hamile ve emziren kadınlarda bu ihtiyaç artıyor.

 

“K vitamini” hahhas bir madde. Işıkta, açık havada kolayca bozuluyor. “K vitamini” içeren besinleri güneş ışıklarına karşı korumalı, serin yerde saklamak, pişirince yeniden ısıtmamak gerekiyor

 

Yukarıda saydığımız sebzelerin yanı sıra kırmızı meyvelerde de “K vitamini” bulunuyor. 100 gramında 19,3 mikrogram “K vitamini” içeren yaban mersini, üzümi (100 gramda 14,6 mikrogram) ve çileği (100 gramda 11 mikrogram) geçiyor. Yaban mersini Temmuz-Eylül ayları arasında yetişiyor ama dondurularak yıl boyunca tüketilebilir.



Etiketler: