Josef Mengele Kimdir? Nerelidir? Ne Zaman Vefat Etmiştir?

Nazi Almanyasının En Zalim İnsanlarından Biri Olan 'Ölüm Meleği' Lakaplı Josef  Mengele Kimdir? Nerelidir? Ne Zaman Vefat Etmiştir?

 

 

Nazi Almanyasının En Zalim İnsanlarından Biri Olan 'Ölüm Meleği' Lakaplı Josef  Mengele Kimdir? Nerelidir? Ne Zaman Vefat Etmiştir?

 

Josef  Mengele Kimdir? Nerelidir? Ne Zaman Vefat Etmiştir?

Josef  Mengele Kimdir? Josef  Mengele 16 Mart 1911 Günzburg, Almanya'da doğmuştur. Çocukluk yılları hakkında pek bir bilgi bulunmayan Mengele'nin Gençlik yıllarında; Münih Üniversitesi ve Frankfurt Üniversitesi'nden tıbbi antropoloji üzerine doktora yapmıştır. Ocak 1937 yılında Frankfurt'ta Kalıtsal Biyoloji ve Irk Hijyen Enstitüsünde çoğunlukla ikizler ile ilgili genetik alanında yaptığı araştırma ile tanınan lider bir bilim insanı olan doktor Otmar Freiherr von Verschuer'ın asistanı olmuştur. 

1937 yılında Nazi Partisi'ne katıldı. 1938 yılında tıp diplomasını aldı ve SS'e katıldı. Mengele 1940 yılında orduya, daha sonra Waffen-SS'de bir asker olarak yükselmiştir. SS, muharebe kolu sağlık hizmetleri için gönüllü oldu. Haziran 1941 yılında Ukrayna cephesindeki çabaları için İkinci Sınıf Demir Haç madalyası verilmiştir. Üç Alman askerinin hayatını kurtardığı için SS-Hauptsturmführer yani Yüzbaşı rütbesine terfi etmiştir. Mengele'nin kötülüklerini yaptığı yerler Naziler Tarafından kurulan Toplama kamplarında ki mahkûmlar üzerinde tüyler ürpertici insan deneyleri gerçekleştirdiği için, insanlar üzerinde yaptığı, onları ölüme kadar götüren, tıbbi deneylerden dolayı, doktor olmasının da etkisiyle kendisine 'Ölüm Meleği' adı verilmesine neden olan deneyleri ve hal ve hareketleri ise: 

Hal ve hareketleri: çok soğuk kanlı bir biçimde sadece bakarak kimin çalışma kampına kimin gaz odalarına gideceğini belirlemesi ve bu seçme işlemini yaparken gülümsemesi onu kaptaki en korkulan insanı yapmıştır.

Yaptığı korkun ve zalimce Denyaler ise: Yetişkin insanları ve çocukları bilerek hasta ediyor ve ileşmelerini bekliyordu bunun amacı ise üstün aryan ırkının oluşturulması için hastalık sürelerini tespit etmeye çalışıyordu, bu bulaştırdığı hastalıklara karşı insan vücudunun nasıl tepki vericeğini bulmaya çalışıyordu. Bu sayede de hastalıklara yakalanmayan bir ırk yapmaya çalışıtordu. Mengele'nin diğer bilinen çılgınca deneylerinden biriside; eğer saf bir Alman'nın göz rengi mavi değilse maviye dönüştürmek. Göz rengi mavi olmayan insanların gözüne çeşitli kimyasallar enjekte ederek onların ya kör olmasına ya da ölümüne sebep oluyordu.

1944 yılının başında savaş suçlusu ilan edildi. Diğer birçok Auschwitz doktoruyla, Mengele 17 Ocak 1945 tarihinde Aşağı Silezya Gross-Rosen toplama kampına transfer oldu. Kampta tıbbi kayıtların çoğu zaten SS tarafından yok edilmişti. Kızıl Ordu 27 Ocak 1945'te Auschwitz'i ele geçirdi. Mengele, Sovyetler gelmeden bir hafta önce, 18 Şubat'ta Gross-Rosen kampından kaçtı ve batıya, Saaz'a şimdi ki adıyla Žatec'de bir Wehrmacht subayı kılığında seyahat etti. Haziran ayında Amerikalılar tarafından savaş esir alındı fakat büyük savaş suçlusu listesinde olduğu tespit edilemedi. Temmuz ayının sonunda serbest bırakıldı ve adı Fritz Ullman olarak, daha sonra Fritz Hollmann olarak değiştirilmiş sahte belgeler hazırladı. Auschwitz'teki kayıtlarını kurtarmak için Sovyet işgali altındaki bölgeye bir gezi de dahil olmak üzere kaçak olarak birkaç ay gezdi ve bir farmhand olarak Rosenheim yakınlarında bir iş buldu. Yakalanacağı ve ölüm cezası alacağı endişesi ile 17 Nisan 1949 tarihinde Almanya'dan kaçtı. Eski SS üyeleri tarafından yardım alarak Cenova'ya gitti. Orada Uluslararası Kızıl Haç Komitesi tarafından takma adı Helmut Gregor isminde bir pasaport aldı. Temmuz ayında Arjantin'e gitti. Karısı ona eşlik etmeyi reddetti ve 1954 yılında boşandılar.

Mengele, Vicente Lopez banliyösünde bir yatılı evde ikamet ederken Arjantin'in başkenti Buenos Aires'te bir marangoz olarak çalıştı. Birkaç hafta sonra, Buenos Aires'te daha varlıklı bir mahallede Nazi sempatizanı olan birisinin evine taşındı. Ailenin tarım ekipmanları şirketinde bir tezgahtar olarak çalıştı ve 1951 yılında başlayan bölge satış temsilciliği vasıtasıyla Paraguay'a sık geziler yaptı. 1953 yılında Buenos Aires'in merkezinde bir dairede ikamet etti. 1954 yılında Olivos banliyösünde bir ev kiraladı. 1992 yılında Arjantin hükûmeti tarafından yayımlanan dosyalarda, Mengele'nin Buenos Aires'te yaşarken kürtaj yapabilmesi dahil olmak üzere lisansı olmadan doktorluk yapabildiğini göstermektedir. Savaşın bitmesinden sonra ilk olarak başka bir isimle Avusturya'da saklandı, daha sonra ölene kadar kalacağı Güney Amerika'ya kaçtı. Burada, 1959'a kadar Arjantin'de yaşadı.

Mengele'nin sağlığı 1972'den beri giderek kötüleşiyordu. 1976'da felç geçirdi, yüksek tansiyon geçirdi ve dengesini etkileyen bir kulak enfeksiyonu geçirdi. 7 Şubat 1979'da, Brezilya'nın Bertioga adlı sahil beldesinde arkadaşları Wolfram ve Liselotte Bossert'i ziyaret eden Mengele, denizde yüzerken tekrar inme geçirdi ve boğularak öldü.