Joe Arridy Kimdir? Joe Arridy Nasıl Ölmüştür? İşlemediği Suçtan İdam Edilen Adam!

Joe Arridy kimdir? Joe Arridy nasıl ölmüştür? 14 Ağustos 1936'da Drain ailesinin iki kızının öldürülmesinden sorumlu tutularak idam edilen zihinsel engelli Joe Arridy'nin öyküsü dikkat çekti. Peki Joe Arridy kimdir? Joe Arridy nasıl ölmüştür? Cevaplar haberimizde..

 

Joe Arridy kimdir? Joe Arridy nasıl ölmüştür? 14 Ağustos 1936'da Drain ailesinin iki kızının öldürülmesinden sorumlu tutularak idam edilen zihinsel engelli Joe Arridy'nin öyküsü dikkat çekti. Peki Joe Arridy kimdir? Joe Arridy nasıl ölmüştür? Cevaplar haberimizde..

 

Joe Arridy kimdir? Joe Arridy nasıl ölmüştür? 

 

14 Ağustos 1936'da Drain ailesinin 12 ve 15 yaşlarındaki iki kızı Pueblo, Colorado'daki evlerinde saldırıya uğramışlardı. Hem 15 yaşındaki Dorothy hem de 12 yaşındaki Barbara, küçük bir balta ile dövülmüşlerdi. Ayrıca tecavüze uğrayan Dorothy, balta darbesiyle hayatını kaybederken, Barbara hayatta kaldı. Eve dönen ebeveynlerin kızları bulmasıyla bölgede zanlının bulunması için aramalar başlatıldı. Gazeteler 'cinsellik delisi' bir katilin kaçak olduğunu duyurdu ve polis 'Meksikalı'ya' benzeyen bir adam hakkında verilebilecek her türlü ipucunu izledi. İki kadının daha Drain ailesinin evi yakınlarında aynı adam tarafından saldırıya uğradıklarını iddia etmeleri üzerine katili yakalamak için büyük bir baskı altında olan bölge polisi, yerel tren raylarının yanında amaçsızca dolaşan 21 yaşındaki Joe Arridy’yi gördüğünde üzerinden bir yük kalktığını hissettiler. Oysa Joe, yanyana gelen herhangi birkaç kelimeyi anlayamıyordu bile... Joe'nun ebeveynleri Suriyeli göçmenlerdi, bu da tanıma uyan esmer tenini açıklıyordu. Joe'nun anne ve babası ayrıca birinci dereceden kuzenlerdi. Bu durum gazetelerin üzerinde durmaya bayıldıkları bir 'embesillik' durumu çıkarıyordu Joe'da. Kardeşlerinde de akraba evliliğinin sonuçları görülmüş; biri küçükken ölmüş, diğeri ise Joe gibi zorluklar yaşamaktaydı. Bu sebepten Joe henüz 10 yaşındayken devletin bakım evine yatırılmıştı ve eğer 21 yaşında kaçmasaydı yıllarca orada yaşayacaktı. Joe yavaş konuşuyordu, renkleri ayırt edemiyordu ve birkaç kelimeden oluşan cümleleri tekrar etmekte zorlanıyordu. Kaldığı bakım evinin amiri de diğer çocukların onu kullandığından bahsetmişti.

 

Bir keresinde sigara çalma suçunu onun üzerine atmışlardı. Joe'yu sorgulayan Şerif George Carroll'un soruları, Joe'nun kızlardan hoşlanması hakkında başlayıp birden 'Madem öyle, neden onlara zarar veriyorsun?' şeklinde değişiyordu. Yani aklı ermeyen birisine neredeyse tek bir cevabı vermesi için psikolojik baskı yapıyordu. Bu adaletsizlik havası içinde Joe'nun ifadesini onu sorgulayan kişiye göre sürekli değiştirdiği görülüyordu. Ayrıca cinayetin en basit ayrıntılarını bile birileri ona söyleyene kadar açıklayamıyordu. Çünkü haberi yoktu. Bu raddede suçlunun Joe değil, bir başkası olduğunu herkesin anlamış olması gerekirdi. Büyü ihtimalle asıl suçlu, Barbara Drain tarafından teşhis edilince aynı suçlardan idam edilen Meksikalı Frank Aguliar'dı. Tüm bunlar, sırf yerel polisin Joe ve Frank'ın bir şekilde ekip olduğunu düşündüğü için Joe tutukluyken gerçekleşmişti. Yine de tüm bunlar halkın öfkesini dindirmemiş olacak ki Joe'nun davasında tanıklık eden psikiyatristlerin onu zihinsel engelli ilan etmesine rağmen, IQ'su 46 olan Joe da suçlu bulundu ve idama mahkum edildi.

 

Joe'nun savunması "doğru ve yanlış arasında ayrım yapamadığı için suç maksatlı bir harekette bulunamayacağına" dayanıyordu. Joe, bir taş ile bir yumurtayı bile ayırt edemiyordu, doğru ve yanlışı da ayırt edemeyeceğini düşünmek de gayet normaldi. Yakında gerçekleşecek olan idamının haberi Joe'ya verildiğinde birden bire sahip olduğu oyuncak trenleri daha da sahiplenmeye başladı. Son yemeği kendi isteği üzerine dondurmaydı. 6 Ocak 1939'da çok sevdiği oyuncak trenini başka bir mahkuma hediye ettikten sonra Joe bir gaz odasına yönlendirildi. Gardiyanlar onu sandalyeye bağlarken Joe gülümsüyordu. Ölümü çabucak gerçekleşmiş olsa da gardiyanlardan Roy Best, Joe'nun odada ölürken ağladığını kayıtlara geçirmişti.

 

Aynı gardiyan Joe için şu cümleleri de kuran kişiydi: "Joe Arridy, ölüm hücresinde yaşayan en mutlu adamdır.” Joe adına Colorado Yüksek Mahkemesine dilekçe veren avukat Gail Ireland, dava sırasında şöyle yazmıştı: "Joe, gazla öldürülürse Colorado eyaletinin bu rezaleti atlatması uzun zaman alacak dediğimde bana inanın.” Colorado Valisi Bill Ritter, infazdan 70 yıldan fazla bir süre sonra 2011 yılına kadar Joe Arridy'nin ölümünden sonra onu affetti . Vali Ritter, "Arridy'yi affetmek, Colorado tarihindeki bu trajik olayı geri alamaz," dedi.

 

Kaynak: Onedio üyesi A. Ece'nin yazısından alıntıdır.