'Jaws' Filminin Afiş Tasarımcısı Roger Kastel 91 Yaşında Vefat Etti!

Türkiye’de “Denizin Dişleri” adıyla gösterilen 1975 ABD yapımı “Jaws” filmi, ondan bir yıl önce, yani 1974’te yayınlanan Peter Benchley’in aynı adlı çok satan romanından uyarlandı.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Kitabın kapağını, grafik sanatçıbı Roger Kastel tasarladı. Yönetmen Steven Spielberg, romanın kapağını filmi için de bire bir kullandı. İşte büyük tasarımcı 15 Kasım’da 91 yaşında hayatını kaybetti. Sanat hayatına 1960’larda cep kitapları kapağı tasarlayarak başlayan Roger Kastel, 1974’te “Bantam Books” yayınevinin bastığı “Jaws” romanının kapağını tasarlamayı kabul ettiğinde henüz ünlü değildi. Ama romanı filme çekecek “Universal” stüdyoları kitabın kapağındaki tasarımdan o kadar etkilendi ki, 1975’te Steven Spielberg’in yöneteceği filmde aynen kullanmak için haklarını satın aldı. Aradan geçen 50 yıla rağmen Roger Kastel’in kitap kapağı ve film afişi tüm dünyada ezbere biliniyor.

 

“Jaws”tan sonra Kastel’e Hollywood kapıları açıldı. George Lucas’ın “Yıldız Savaşları” (Star Wars) filminin devamı olan “Klonların Saldırısı”nın afişini tasarlaması önerildi. Bu afiş, sine tarihinin en etkileyici tasarımlarından biri ilan edildi.