İyi Bir Uyku İçin Sol Tarafınıza Yatın!

İç bulantısı berbat bir şey. Hem acı veriyor, hem de başlayınca bitmek bilmiyor. Çare olarak temiz hava almak, zencefilli soda içmek, bir bisküvi kemirmek gibi öneriler var ama bulantı bunları bile tınmıyor. Ancak kendisi isterse kayboluyor.

 

Fenoreporter - Sağlık Haberleri Servisi

 

Ninelerimiz bulantıya karşı bir de kocakarı ilacı, daha doğrusu tedavisi öneriyorlardı: “Mide ağrılarına ve bulantıya karşı yatakta sol tarafınıza yatın!”

 

Bu tavsiye aslında Hindistan’da 3 bin yıl doğmuş “Ayurveda” denilen alternatif tıbbın reçetesinden geliyordu. Son zamanlarda bilim insanları bu tavsiyeyi ciddiye aldılar ve sindirim sisteminde yatakta sol taraa yatmanın etkisini araştırdılar.

 

iyi bir uyku icin sol tarafiniza yatin

Yatakta sol tarafa yatarak uyumak fikri, 3 bin yıl önce Hindistan’da doğmuş bir tür tıp olan “Ayerveda” ile ortaya çıktı

 

 

Vardıkları sonuç? Yatakta sol tarafa yatmak gerçekten mide yanmasını azaltıyor. Örneğin, 2 bin kişiyi kapsayan bir araştırmada, akşam yemeğinden 4 saat sonra uykuya çekilenlerden sol tarafına yatanların, sağ tarafına yatanlara göre daha az ve daha kısa süreli mide spazmı yaşadıkları tespit edildi.

 

Neden yattığınız taraf önemli? Bir çok neden sayılıyor. Öncelikle, midemiz vücudumuzun sol tarafından, Sol tarağınıza yattığınızda, mideniz yelek borunuzun altında kalıyor, bu da “Gastrik asit”in yemek borusuna çıkmasını güçleştiriyor.

 

“Gastrik asit”, bilindiği gibi, mide öz suyunda bulunan bir tür sindirim asidi. Bu asit midenin iç yüzeyinde yer alan hücreler tarafından üretiliyor ve hidroklorik asit, potasyum klont ve sofra tuzu içeriyor. Bir başka açıklama: Sol tarafınıza yattığınızda, yemek sorusunun kasları büzülüyor ve mide asitlerinin yukarı çıkmasını önlüyor. Sağ tarafınıza yattığınızda ise tam tersine bu kaslar gevşiyor.



Etiketler: