İsviçre İle Karıştırılan İsveç Sonunda Duruma İsyan Etti!

Günümüz her ne kadar iletişim ve küresel turizmin altın çağını yaşadığı dönem olsa da coğrafi bilgi eksikliği veya ilgisizlik nedeniyle milyonlarca kişi ülkeleri ve kentleri karıştırıyor. Örnek:

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Slovenya ile Slovakya karıştırılıyor.

 

Avusturya (İngilizcesi Austria) ile Avustralya (İngilizcesi Australia) karıştırılıyor.

 

Cenova (Geneo) ile Cenevre (Genova) karıştırılıyor.

 

İsveç ile İsvire de bu kuralın dışında kalmıyor. Çünkü, İngilizce’de birinin adı Sweden, öbürünün Switzerland.

 

Daha kötüsü, siyasal, ekonomik ve sportif alanlarda yapılan bu hatalar, skandala dönüşebiliyor.

 

Örneğin, 2019’da Fransa’nın Gronoble kentinde yapılan Avrupa Hokey Ligi Şampiyonası’nın bir maçında İsviçre milli marşı yerine İsveç milli marşı çalındı.

 

Bir başka örnek: İsveç müzik sağlayıcı şirketi Sportify 2018’de New York Borsası’nda (Wall Street) halka açıldığında, binanın gönderine İsveç yerine İsviçre bayrağı çekildi.

 

En inanılmazı: ABD Başkanı Joe Biden 2022 Haziran’ında İsveç’in olası NATO üyeliğinden söz ederken, “İsviçre’yi yakında aramızda görmek istiyoruz” dedi. Beyaz Saray basın danışmanlarının “Başkan, İsveç demek istedi” düzeltmesini yaparken göbekleri çatladı.

 

Yıllardır süren bu karışıklık sonunda İsveç’in canına tak etti.

 

Turizm Ofisi tarafından hazırlanan “Visit Sweden” konulu bir videoda, internet kullanıcılarına İsveç ile İsviçre’nin farkları uzun uzun anlatıldı ve bir çağrı yapıldı: “İki ülkenin kendilerine özgü özelliklerini listeleyip bize gönderir misiniz?”

 

Çağrının devamı şöyle: “İsviçre halkı ve yöneticileri; gelin bu karmaşaya diplomatik yollardan bir çözüm bulalım. Bizim ülkemizde derin bir sükûnet hakim, sizde ise her köşeden şarkılar yükseliyor. Bizim ormanlarımız ve göllerimiz var, sizin ise saatleriniz.”

 

İsviçre turizm yetkilileri, İsveç’in bu iğneleyici çağrısına kısa bir yanıt verdi: “İsviçre’yi ziyaret edenler bizi İsveç’le karıştırmıyorlar! Hem sonra İsviçre küresel bir turizm destinasyonu.” Yani, İsveç’in önemli bir turizm merkezi olmadığını ima ediyorlar!