İsrail Hamas Çatışmaları 5. Gününde! Gazze'de Can Kaybı 1055!

İsrail ile Hamas Cumartesi günü başlayan savaşta çatışmada beşinci gününe girerken Gazze'de can kaybı artıyor. 

 

NTV'de yer alan habere göre; İsrail ve Hamas arasındaki çatışmalarda beşinci güne girildi. İsrail tarafında hayatını kaybedenlerin sayısı bin 200'ü aşarken, İsrail'in verdiği karşılık sonrası hayatını kaybeden Filistinli sayısı da bini aştı. Ölen Filistinlilerin 260'ını çocuklar, 200'ünü ise kadınlar oluşturuyor. Gazze'de tam abluka ilan edildi. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, "Tüm kısıtlamaları kaldırdım. Gazze Şeridi sınırını kontrol altında aldık, şimdi tam taarruza geçiyoruz." dedi. İsrail ordusu olası bir kara operasyonu için Gazze sınırına 300 bin asker dizdi. Hamas militanlarıyla İsrail güçleri arasındaki çatışmalarda 5. güne girildi.  İsrail, Hamas'ın saldırılarına misilleme olarak Gazze'de çok sayıda hava saldırısı sürdü.. Hamas ise İsrail'in Aşkelon kentini çok sayıda roketle vurdu.

 

12.41: İsrailin saldırılarında ölen Filistinlilerin sayısı 1055 olurken, yaralı sayısı da 5 bin 184'e ulaştı. 

12.20: İsrail'le Lübnan'daki Hizbullah arasında karşılıklı füze atışları yaşanıyor.

 

GAZZE'DEN MISIR'A İNSANİ KORİDOR İDDİASI

 

11.09: İsrail, Gazze'ye su ve elektrik akışını kesmişti. Gazze'ye güç veren tek elektrik santralinin perşembe gününden itibaren duracağı belirtildi. Başka bir ifadeyle yarından itibaren Gazze'yi sadece bombalar aydınlatacak. 

 

11.07: BM: Gazze Şeridi insani yardıma açılmazsa faciayla karşı karşıya kalacak.

 

11.00: Avrupa Birliği Sözcüsü, Filistinlilere gerekli insani yardımların ulaştırılabilmesi için bir güvenlik koridorunun açılması konusunda girişimlerde bulunduklarını sözledi. 

 

10.53: Filistin resmi ajansı WAFA'nın haberine göre, İsrail savaş uçaklarının yoğun bombardımanı sonucu İslam Üniversitesi yerleşkesindeki binalar yerle bir oldu. Haberde, saldırılarla enkaza dönüşen bölgeye kimsenin giremediğine işaret edildi.

 

09.00: İsrail devlet televizyonu KAN'ın haberine göre, Washington yönetimi son 24 saatte Filistinlileri ve ABD vatandaşlığı taşıyanları Gazze Şeridi'nden tahliye etmek için diğer ülkelerle koordineli şekilde Mısır üzerinden bir insani koridor kurma hazırlıklarına başladı. Taraflardan henüz resmi bir açıklama gelmedi.

 

GAZZE'DE CAN KAYBI ARTIYOR

 

09.25: Birleşmiş Milletler İsrail hava saldırıları nedeniyle Gazze'de 260 binden fazla Filistinlinin yerinden edildiğini duyurdu.

 

09.20: İsrail silahlı kuvvetleri binden fazla Hamas savaşçısının cesedinin tespit edildiğini açıkladı. Ayrıca savaşçılara ait yüzlerce cansız bedenin de Gazze sınırındaki tellerde olduğu ifade edildi.  

 

09.10: İsrail ordusu Gazze sınırına 300 bin askerin konuşlandırıldığını ve hükümetten talep gelmesi halinde kara operasyonunun başlayacağını açıkladı. 

 

08.37: İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısı 950'ye yükseldi.

 

08.33: Eski hamas lideri Halid Meşal Filistin'e destek için Arap ülkeleri genelinde, cuma günü protesto çağrısı yaptı.

 

İSRAİL ORDUSUNUN KAYBI 169

 

08.00 İsrail ordusu, 7 Ekim Cumartesi sabahından bu yana öldürülen askerlerinin sayısının 169 olduğunu duyurdu. Öte yandan yapılan açıklamada, Hamas'ın İsrail'e 4 bin 500 roket attığı, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nden 2 bin 329 hedef vurduğu kaydedildi.

 

HAMAS: DİRENİŞİN İSRAİLLİ ESİRLERİ ÖLDÜRMESİ YA DA İŞKENCE YAPMASI MÜMKÜN DEĞİL

 

04:00  Hamas Hareketi yöneticilerinden Talal Nassar, savaş şartlarından dolayı ele geçirilen İsrailli esirlere işkence yapıldığı ya da öldürüldüğüne ilişkin iddiaları yalanladı. Katar merkezli Al-Jazeera televizyon kanalına konuşan Nassar, esirlere ilişkin öldürüldüğü ya da işkence yapıldığı iddialarını yalanlayarak şunları söyledi:

"Direnişin İsrailli esirleri öldürmesi, onlara işkence yapması mümkün değildir. Eli kanlı ve gerçek suçlular, gerçekleri çarpıtan işgalcilerdir. Direniş güçleri, esirlere tüm insani şekliyle muamele ediyor.”

 

Arap liderlere değil, Arap halklarına dayandıklarını dile getiren Nassar, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

"İşgal güçlerinin, toprağın sahipleri olan Filistinlilerden korktukları için Gazze'ye kara harekatına kalkışacağını beklemiyorum. Aksa Tufanı operasyonunu yapmaktan dolayı pişman olmadık. Hedefimiz, toprağımızı kurtarmak, bedelinin pahalı olduğunu biliyoruz. Güç dengesinin bizim lehimize olmadığının farkındayız. Dünya bize karşı adil davranmıyor. Ancak halkımız direnişin, denklemi değiştirme gücüne güveniyor.”

 

BIDEN: KATIKSIZ KÖTÜLÜK

 

03:00  ABD Başkan Joe Biden, Hamas'ın ABD müttefiki İsrail'e yönelik saldırılarını "katıksız kötülük" olarak niteleyerek kınadı ve Washington'un bölgeye daha fazla askeri varlık göndermeye hazır olduğunu söyledi.

Biden, Filistinli militan grubun  aileleri öldürmek ve kadınlara tecavüz etmek gibi çeşitli vahşet eylemleri gerçekleştirdiklerini belirterek, "Bu hayatta öyle anlar vardır ki, bunu kelimenin tam anlamıyla söylüyorum, bu dünyaya kötülük salınır. Bu katıksız bir kötülük eylemidir." ifadelerini kullandı. Biden ayrıca Cumartesi günkü saldırılarda en az 14 Amerikalının öldüğünü ve bir kısmının da İsrail'in Gazze'ye yaklaşan saldırılar konusunda sivilleri uyarmaması halinde rehineleri öldürmekle tehdit eden Hamas tarafından esir alındığını söyledi.