İsrail Gazze Savaşı'nda Kayıplarını Bulmak İçin Akbabalara Çip Takıyor!

İsrail Filistin çatışmaları devam ederken, İsrail ordusu alışılmadık bir yönteme başvurarak Gazze Savaşı'nda kayıplarını bulmak için akbabalara çip takıyor. 

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Fikir İsrail ordusunun insan kaynakları birimi “Eitan”ın kayıp askerleri aramaktan sorumlu bölümünden çıktı. İsrail doğa ve parklar genel müdürlüğünün nesli tükenmekte olan kuşları koruuma programının sorumlusu Ohad Hatzofe, “Savaş başlayınca askerler bana geldiler. Kuşlarımın onlara yardımcı olup olamayacağını sordular” diyor.

 

Akbabalar leş arayan kuşlar olarak biliniyor. O kadar geniş görüş alanları var ki, gökyüzünden başlıca yiyecekleri olan cesetleri farkedebiliyorlar. Dünyada akbabanın bir çok türü var ama İsrail’de nesilleri tükenmek üzere. İsrail, göç yollarını izlemek, beslenme alışkanlıklarını incelemek ve koruma altındaki bu hayvanları tehdit eden tehlikeleri tespit etmek için yüzlerce akbabaya GPS taktı.

 

23 Ekim’de yaz mevsimini Rusya’da geçirdikten sonra İsrail’e dönen büyük bir deniz kartalı Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırısında çok sayıda kişiyi öldürdüğü Beeri kibbutz’u (Not: Mülkiyetin olmadığı, ortak yaşam sürdürülen büyük çiftlikler) yakınlarında farkedildi. Hemen bilim insanlarına haber verildi. Yapılan aramalarda kuşun konduğu yerin yakınlarında 4 ceset bulundu.

 

“Bonelli kartalı” diye bilinen bir başka avcı kuş da başka cesetler bulunmasını sağladı. Ama hala bulunamayan yüzlerce asker ve sivil cesedi var.

 

Onlar için de GPS takılan akbabalardan yardım bekleniyor. Askeri yetkililer, akbabaların sağladığı verilerin İsrail ordusuna, Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırısında hayatını kaybedenlerin cesetlerini bulmakta çok işe yaradığını belirtiyor.