İnsan Vücudunun Pek Bilinmeyen Özellikleri! Boyunuz Sabah Uzuyor Akşam Kısalıyor!

Çok ince ve ustaca kurgulanmış ve saat kadar kusuşuz çalışan insan vücudu, son derece şaşırtıcı özelliklere de sahip, İşte birkaçı:

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

1-Boyumuz sabah, akşama göre daha uzun: Sabah ile akşam arasında boyumuz birkaç milimetre kısalıyor! Nedeni, yer çekiminin ayakta olduğumuzda veya spor yaparken omurganın ve dizlerin kıkırdaklarını büzmesi. Bunda gün boyu su kaybetmekten kaynaklanan omurga ile omurga kemiği arasındaki yastıkçıkların kurumasının da etkisi var. Gece yatınca durum normale dönüyor.

 

2-Kulaklar yaşam boyu hep uzuyor: Büyük babalarınızın ve ninelerinizin kulak memeleri çok mu büyüktü? Normal. Çünkü 20 yaşından itibaren kulaklar yılda kadınlarda 0,19 milimetre, erkeklerde ise 0,26 milimetre büyüyor. Bu, kulakları oluşturan kıkırdağın esnekliğini yitirmesinden kaynaklanıyor. Zira kulak kıkırdakların yer çekimine dirençleri zayıflıyor.

 

3-İki burun deliğinden birden nefes alınamıyor: Burun delikleri dönüşümlü çalışıyor. Nefes aldığınızda bir delik oksijenin yüzde 75’ini çekerken, öbürü sadece yüzde 25’ini soluyor. Daha ilginci, her 5 saatte biri görev değişimi yapıyorlar. Burun deliklerinin bu çalışma sistemi, kokuların algılanmasını kolaylaştırmayı amaçlıyor.

 

4-Hamilelikte ayaklar uzuyor: ABD’de yapılan bir araştırmada, kadınların ayaklarının hamilelikte 1,5 numara büyüdüğü ortaya çıktı. Bu, hamilelikte alınan kilolar nedeniyle ayakların ucundaki basınç artışının ayak bağlarına zarar vermemesi, daha doğrusu bağları esnetmesi için “Östrojen” ve “Relaksin” hormonları üretilmesinden kaynaklanıyor. Ayak uzaması sadece ilk hamilelikte ortaya çıkıyor.

 

5-Spermler yüzmüyor, dönerek ilerliyorlar: Son 300 yıldır spermlerin yılan gibi kıvrıla kıvrıla süzüldüklerine inanılıyordu. Ancak bunun bir optik yanılma olduğu ortaya çıktı. 2020’de İngiliz ve Meksikalı bilim insanlarının yaptıkları ortak araştırma, spermlerin tıpkı tirbuşonun batırıldığı şişe mantarı gibi döne döne ilerledikleri anlaşıldı.



Etiketler: