Ä°ngiltere Topraklarından Ä°lk Kez Yapılan Yörüngeye Uydu Gönderme Denemesi BaÅŸarısız Oldu!

Ä°ngiltere'deki tarihi görevin akıbeti belli oldu. Ä°ngiltere topraklarından ilk kez yapılan yörüngeye uydu gönderme denemesi baÅŸarısız oldu. Ä°ngiltere topraklarından ilk kez yapılan, yörüngeye uydu gönderme denemesi baÅŸarısızlıkla sonlandı.

 

BBC'nin haberine göre; Ä°ngiltere topraklarından ilk kez yapılan, yörüngeye uydu gönderme denemesi baÅŸarısızlıkla sonlandı. Ülkenin güney batısındaki Cornwall’daki deneme, Virgin Orbit’e ait Boeing 747 tipi uçağın, uyduları taşıyan roketi belli bir irtifaya çıkarması üzerinden planlanmıştı. Buna uzay araÅŸtırmalarında 'yatay fırlatma' adı veriliyor. Önce roketin Atlantik okyanusu üzerinde uçaktan ayrıldığı ve baÅŸarı ile yörüngeye ilerlediÄŸi duyuruldu. Ancak 28 dakika sonrasında ÅŸirket, roketin bir sorun yaÅŸadığını açıkladı. Açıklamada roketin uyduları bırakamadığı kaydedildi.

 

9 uydu kayboldu

 

9 uydunun kaybolduÄŸu düÅŸünülüyor. Ä°ngiltere Uzay Ajansı’nda fırlatma direktörü olan Matt Archer, sorunun roketin üst kısmında kaynaklandığını söyledi. Archer, ikinci aÅŸamada devreye girmesi gereken motorun teknik sorun yaÅŸadığını ve roketin yörüngeye ulaÅŸamadığını aktardı. BBC’ye konuÅŸan Archer, baÅŸarısız fırlatmanın soruÅŸturulacağını söyledi.

 

"Çok çalışmıştık, çok üzüldük"

 

Cornwall Newquay Havaalanındaki kalkışı izlemeye 2 binden fazla uzay meraklısı geldi. Virgin Orbit 2020 yılında fırlatma hizmetleri sunmak için kuruldu. BaÅŸarısız olan ilk denemenin ardından devamında dört baÅŸarılı uçuÅŸ gerçekleÅŸtirmiÅŸti. Virgin Orbit yöneticisi Melissa Thorpe, baÅŸarısız fırlatma nedeniyle büyük üzüntü yaÅŸadıklarını söyledi. Thorpe, “Bunun için çok çalışmıştık. Bu yüzden çok üzüldük. Ama Uzay çalışmaları kliÅŸe olacak belki ama zor.” dedi.

 



Etiketler: