İngiltere AB Vatandaşlarına Vize Zorunluluğu Getiriyor!

İngiltere, Avrupa ülkelerinden gelecek ziyaretçile pasaport şartı koymuştu. Şimdi buna bir de vize zorunluluğu ekleniyor.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

İngiltere topraklarına giriş koşullarını iyice sıkılaştırıyor. 2025 Nisan’ından itibaren Avrupalı ziyaretçiler pasaportlarının yanı sıra bir de internet üzerinden vize isteyecekler. Oysa İngiltere’nin AB üyesi olduğu dönemde Avrupalılar sadece nüfus cüzdanıyla ülkeye girebiliyorlardı.

 

İngiltere İçişler Bakanlığı “Güvenliği güçlendirmek” ve “Göçmen politikasını modernleştirmek” için bu kararın alındığını açıkladı. Vize, ABD ve Avustralya’nın uyguladığı ETA (Electronic Travel Authorisation) şeklinde olacak. Yani, ziyaret başvurusunun önceden İngiliz makamlarınca onaylanması gerekecek. Sadece Avrupa’da yaşayan İngiltere ve İrlanda vatandaşları vizeden muaf tutulacak.

 

2 yıl geçerli olacak vize için 10 Pound ödenecek.  Vize verilen Avrupalılar İngiltere’de en çok 6 ay kalabilecek. Vize başvuruları “UK ETA” veya İngiliz hükümetinin internet sitesinden yapılabilecek. Başvurular 5 Mart 2025’te başlayacak ve vizeli ilk yolculuklar 2 Nisan 2025 tarihinden itibaren yapılabilecek.