İngiliz, İrlandalı Ve İskoçları Etkileyen Garip Bir Salgın Hastalık! 'Kelt Laneti!'

“Hemokromatozis” , HFE diye bilinen bir genin mutasyonu sonucu kanda aşırı demir birikmesine verilen tıbbi terim. En çok Kelt kökenlilerde ortaya çıkıyor.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

(Not: Keltler, tarih öncesinde ve İlk Çağ’da Avrupa’da yaşayan, günümüzde de 6 ulustan oluşan bir halk. 4 bin yıl kadar önce anavatanları Orta Avrupa’dan göç ederek özellikle Büyük Britanya adalarına, İspanya’ya ve Galya’ya yerleştiler. Demir Çağı’nda Britanya ve İrlanda’da yaşayanlar Keltler’den oluşuyordu. Avcı, savaşçı ve çiftçiydiler. Tekerlekli pulluğu ve fıçıyı icat ettiler. Kazancılık ve çömlekçilikte çok ileri düzeye ulaştılar. İlk yolları onlar yaptı. Çok sonra Romalılar, onların yaptığı yollara taş döşediler.

 

Milat’tan Sonra 1’inci yüzyılda Romalılar’ın yıktığı Kelt uygarlığı, her şeye rağmen Orta Çağ’a kadar varlığını sürdürdü. Günümüzde bile bazı Breton ve İrlanda törelerinde bu uygarlığın izleri görülüyor.) Geldik, “Hemokromatozis” hastalığına. Yukarda belirttiğimiz gibi vücudumuzda gereğinden fazla demirin birikmesiyle ortaya çıkan bir hastalık bu.

 

Bilindiği gibi, demir pek çok besin maddesinde bulunan bir mineral. Elbette vücudun demire ihtiyacı var ama fazlası zehir! Ve bu zehir organ yetmezliğine neden olabiliyor. Bu hastalıkta demir özellikle karaciğer, kalp ve pankreas başta olmak üzere bir çok organda birikebiliyor.

 

Karaciğerde çok fazla birikirse sonuçları felaket! Karaciğer büyümesi, yetmezliği kanseri veya siroz. Ya kalpte çok demir birikirse? Cevap: Aritmi denilen düzensiz kalp atışları, kalp yetmezliği… Pankreasta demir birikmesi ise diyabete götürüyor.

 

Son söz: “Hemokromatozis” tedavi ediilmezse sonuç ölüm oluyor. Peki, bu hastalığa neden “Kelt laneti” deniyor? Öncelikle “Hemokromatozis” tıp dünyasında 2 gruba ayrılıyor:

 

1-İkinci derece “Hemokromatozis”: Dediğimiz gibi, vücutta aşırı demir birikmesinin sonucu. Bu dengesizlik sık sık kan nakli olmasından, ağır bir hepatik hastalıktan, ama aynı zamanda demir zengini yiyeceklerin fazla tüketilmesinden kaynaklanabiliyor.

 

2-Birinci derece “Hemokromatozis”: Genlerdeki mutasyon sonucu ortaya çıkıyor. Vücuttaki demir miktarını dengeleyen HFE geninin ölçüsünü kaybetmesiyle, Bu gene sahip olmak için hem annede, hem de babada HFE olması gerekiyor.

 

İşte bu ikinci grup “Hemokromatozis”:hastalığına “Kelt laneti” deniyor. Çünkü bu “Kalıtımsal hastalık”, İrlandalılar’da ve İskoçyalılar’da sıkça görülüyor.



Etiketler: