İneklerin Hiç Bilmediğiniz 10 Şaşırtıcı Özelliği!

Dünyada 900’ü aşkın inek türü var. Hepsinde de ortak olan 10 ilginç özellik şöyle:

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

1-İneklerin bakış açıları 330 derece. Çok uzun evrim sürecinde bakış açıları genişleyip panoramik boyutlara ulaştı. Kendilerini avlamak için arkadan yaklaşacak hayvanları görüp tedbir alabiliyorlar.

 

2-Evcil inekler yaban kuzu türünden geliyorlar. Bu hayvan 2 metreden büyüktü, boynuzları 70 santimetreden uzundu.

 

3-İneklerin sadece bir mideleri var. Halk arasındaki yaygın inanca göre, inekler 4 mideye sahip ama bu doğru değil. Sadece 4 bölümden veya odacıktan oluşan ve her birinin işlevleri farklı tek mideye sahipler. 4 odacığın adları şöyle: Şirden, işkembe, börkenek, kırkbayır.

 

4-Doğurmamış inekler, yani düveler 2 veya 4’lü gruplar oluşturup zamanlarının çoğunu birlikte geçiriyorlar. Birbirlerinden ya da gruptan ayrıldıklarında bunalıma giriyorlar.

 

5-Hiçbir inek bir diğerine benzemiyor. Lekeleri de, dijital izleri de birbirlerinden tamamen farklı.

 

6-İnekler günde 4 saat uyuyor. Çünkü sürekli otlamak zorundalar.

 

7-İnsanlarda olduğu gibi ineklerde de hamilelik 9 ay sürüyor. Doğumdan sonra anne inek tamamen temizleninceye kadar bir saat boyunca yalıyor.

 

8-İnekler, kendilerine iyi davranılırsa, daha çok süt veriyorlar.

 

9-İneklerin sütünün yüzde 90’ını su oluşturuyor. Bir litre süt için ineğin 3 litre su içmesi gerekiyor. Bu da bir süt ineğinin günde 90-120 litre su içmesi anlamına geliyor.

 

10-Boğalar kırmızı görünce çileden çıkmıyorlar. Çünkü bu rengi göremiyorlar. Onları öfkelendiren boğa güreşçisinin pelerini ve mızrağı.



Etiketler: