İddia: Bilim İnsanları Buzulların Erime Hızını Yanlış Hesapladılar!

Grönland’daki buzulları konu alan bir araştırma, bilim insanlarının bir hatasını ortaya çıkardı: “Albedo”yu (Güneş ışığını yansıtma kapasitesi) yanlış hesaplamışlardı. Bu da denizlerin yükselmesiyle ilgili tahminlerde de hata olduğu anlamına geliyordu.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Çölde yürümek için en uygun kıyafet ile bir buzulun üzerindeki kar mantosu arasında ne gibi ortak nokta olabilir? Cevap: “Albedo”. Yani, güneş ışınlarını yansıtma gücü. Bu da büyük ölçüde “Renk”e bağlı. Örneğin, bir bedevinin ya da aşırı sıcak bir gezegende yaşayan birinin “Beyaz” elbiseler giymesi doğru olur.

 

Bilim insanları bu gerçekten yola çıkarak donmuş yüzeylerin ve dağlardaki ve kutuplardaki buzulların güneş ışığını yansıtma kapasitesinin yüksek olduğunu düşündüler. Öyle ya, bedevilerin kıyafetleri gibi buzullar da beyaz değil miydi?

 

Ancak gerçekte bu geniş mi geniş yüzeylerin kenarları griydi, yani kardan yoksunda. Ayrıca, yüzeyin birçok yerinde göl gibi yosun ve toz içeren delikler vardı. Bu da koyu renk bölgelerin güneş ışığını daha az yansıttığı, dolayısıyla daha çok ısındığı anlamına geliyordu.

 

Sonuç? Eriyip denizlere akan buzul miktarı yılda tahminlerden 6 milyar ton daha fazlaydı! Bir başka ifadeyle, denizlerin seviyesi daha çok yükseliyordu.