Hurmanın Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Youtube'da yayınladığı sağlık videolarıyla geniş kitlelerin beğenisini kazanan ünlü Youtuber Şifabul, yayınladığı videosunda hurmanın sağlığa faydaları konusunda detaylı bilgiler verdi. 

 

Youtube'da yayınladığı sağlık videolarıyla geniş kitlelerin beğenisini kazanan ünlü Youtuber Şifabul, yayınladığı videosunda hurmanın sağlığa faydaları konusunda detaylı bilgiler verdi. Son dönemde yayınladığı sağlık videolarıyla geniş kitlelerin beğenisini kazanan ünlü Youtuber Şifabul, yayınladığı videosunda hurmanın sağlığa faydaları konusunda detaylı bilgiler verdi. 

 

 

Hurma, palmiye ağacında yetişen tatlı, koyu kahve renkli bir meyvedir.

 

Hurma pek çok yönden sağlığa faydalıdır. Kalsiyum, fosfor, potasyum, demir, sodyum, çinko ve magnezyum gibi zengin mineral içeriğine sahiptir. Hurma ayrıca riboflavin, niyasin, tiamin, A, B ve K vitaminleri içerir.

 

İşte size hurmanın sağlığa faydalı onbir özelliği:

 

1. Kabızlık giderir

 

Kabızlık sorunu olan herkes mutlaka hurma tüketmelidir. Hurmada bulunan lifler bağırsakları harekete geçirir. Ayrıca hurmadaki nikotin bağırsak sorunlarına iyi gelir. Hurmada bulunan vitaminler ise faydalı bakterilerin büyümesine yardımcı olur.

 

2. Kemikleri güçlendirir

 

Hurma içerdiği bakır, magnezyum ve selenyum mineralleriyle kemiklere iyi gelir. Bu mineraller aynı zamanda osteoporoz gibi kemik hastalıklarına karşı bedeni güçlendirir. Bu nedenle kemiklerin zayıfladığı ileri yaşlarda hurma tüketilmesi özellikle tavsiye edilmektedir.

 

3. Anemi tedavisinde kullanılır

 

Hurma yüksek miktarda demir ihtiva ettiği için anemi hastalarına önerilmektedir. Hurma anemiden muzdarip kişilerde bedendeki eksik demiri tamamlar. Böylece gece körlüğünü giderir ve bedenin enerji seviyesini yükseltir. Hurma ayrıca aneminin neden olduğu halsizliğe iyi gelir.

 

4. Alerji giderir

 

Türkiye'de 4 milyondan fazla kişi mevsimsel alerjilerden etkilenmektedir. Bu durum organik sülfür içeriğiyle tedavi edilebilir.Gıdalarda çok nadir görülen organik sülfür hurmada bulunmaktadır. Bu nedenle hurma mevsimsel alerjiyle mücadelede çok faydalı bir gıdadır.

 

5. Kilo almayı sağlar

 

Hurmanın bir başka faydası ise sağlıklı kilo almayı sağlamasıdır. İçindeki şeker, vitamin ve mineraller sayesinde hurma kilo aldırır. Aşırı zayıflıktan muzdarip kişiler hurma tüketerek sağlıklı biçimde kilo alabilirler.

 

6. Enerji verir

 

Hızlı bir şekilde enerji kazanmak istiyorsanız hurma yiyebilirsiniz. Hurmada fruktoz, sakaroz ve glikoz gibi doğal şekerler bulunur. Pek çok profesyonel sporcu güç gerektiren antrenman öncesi hurma yer.

 

7. Sinir sistemine sağlık verir

 

Hurma sinir sisteminin iyi çalışmasını sağlayan içeriğe sahiptir. Hurmada bulunan potasyum sinir sistemini canlandırıcı bir etkiye sahiptir. Potasyum ayrıca zihnin berrak ve hızlı çalışmasını sağlar.

 

8. Kalp sağlığına faydalıdır

 

Hurma, içerdiği yüksek potasyum sayesinde kalp sağlığına faydalıdır. Potasyumun kalp krizi riskini azalttığı klinik olarak kanıtlanmıştır. Hurma ayrıca bedendeki LDL kollestrolü azaltarak kalp sağlığını korur. Bu nedenle haftada iki kez yenen hurma kalp sağlığını destekler.

 

9. Cinsel sağlığı arttırır

 

Hurmanın cinsel gücü arttırdığı bilimsel çalışmalarla ortaya konmuştur. Hurma palmiyesi ve yağı üzerine yapılan bir araştırmada, hurmada bulunan yüksek estradiyol ve flavonoid bileşenlerinin sperm sayısını ve hareketliliğini arttırdığı bulunmuştur. Bu nedenle hurma cinsel gücünü arttırmak isteyen erkekler için doğal bir afrodizyaktır.

 

10. Bağırsak kanseri riskini azaltır

 

Yüksek miktarda çözülebilen lif içeren hurma bağırsakların rahat çalışmasını sağlayan önemli bir meyvedir. Düzenli olarak besin lifi tüketmek bağırsak fonksiyonlarının düzenlemesinde etkin rol oynar. Bilimsel olarak kanıtlanmamış olmakla birlikte bu liflerin kolon kanseri riskini düşürdüğü düşünülmektedir.

 

11. Sarhoşluk etkilerini hafifletir

 

Hurma, alkole bağlı sarhoşluğun etkilerini azaltmada kullanılan bir gıdadır. Rahatsız edici miktarda içki içildikten sonra yenen hurma hızlı bir şekilde ayılma ve rahatlama sağlar. Hurma ertesi gün yendiğinde akşamdan kalma etkilerini azaltır.

 

Detayları aşağıdan öğrenebilirsiniz.