Hız Limitini Aşanlara Hangi Ülke Ne Kadar Ceza Veriyor?

Avrupa’da hız sınırını aşanlar kesilen para cezası ülkeden ülkeye değişiyor. Ancak bir kural hiç değişmiyor: Hız limitini aşmak sürücüye pahalıya mal oluyor.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

En yüksek, daha doğrusu en tuzlu cezaların kesildiği ülkelerin başında İskandinav memleketleri ve İsviçre geliyor. Bu yüksek cezaların amacı devlete gelir getirmekten ziyade yol güvenliğini sağlamak. 2008’de İsviçre’de bir milyoner Ferrari’sinin direksiyonunda hız rekor kırmaya kalkınca 300 bin Euro ceza yedi.

 

Hız limitini aşma cezası sürücünün gelirine ve servetine göre hesaplanınca ortaya sıra dışı rakamlar çıkabiliyor. İşte rekor cezalardan birkaç örnek… Finlandiya’da standart veya tarifeli bir ceza yok. Hız limitini aşmış olan sürücünün gelirine bakılıyor. Örneğin birkaç ay önce süper zengin Anders Wiklof, yüklü bir ceza ödedi. Finlandiya’nın en zengin insanlarından biri olan 76 yaşındaki Wiklof, hız limitinin 50 kilometre olduğu bir yolda 82 kilometre hızla gidince, 150 bin Euro ceza ödemek zorunda kaldı.

 

Anders Wiklof’un bu ilk vakası değil. 2013’te hız limitinin 50 kilometre olduğu yolda 75 kilometre hız yapınca 110 bin Euro ceza yedi. 5 yıl sonra aşırı hızdan ötürü 75bin Euro daha ceza ödemek zorunda kaldı. 2019’da Finlandiya buz hokeyi milli takımı oyuncusu Rasmus Ristolainen izin verilen hız sınırının 50 kilometre üstünde gittiği için 270 bin Euro ceza yedi.

 

Gelelim İsviçre’ye. Orada cezalar, meşhur saatleri kadar dakik. Cezalar orada da gelire ve servete göre kesiliyor. Örneğin, 2010’da İsveçli bir milyoner otoyolda 209 kilometre hızla gittiği için 1 milyon 100 bin Euro ceza ödemek zorunda kaldı.