Hindistan'da Aşırı Sıcaklar Son 3 Günde 50'den Fazla Can Aldı!

Hindistan'da aşırı sıcaklar son üç günde 50'den fazla ölüme yol açtı

 

BBC Türkçe'de yer alan habere göre; Hindistan'da son üç gündür ülkenin bazı kısımlarını etkilemeyi sürdüren şiddetli sıcaklar nedeniyle 50'den fazla kişi hayatını kaybetti. Hafta sonu kuzeydeki Uttar Pradesh eyaletinin dışında aşırı sıcaklar yaklaşık 33 kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu. Bunlar arasında sandık görevlileri, güvenlik görevlileri ve temizlik personeli de dahil olmak üzere genel seçimlere katılan kişiler vardı. Ülkede bir süredir devam eden seçimlerde Cumartesi günü oy verme işlemlerinin son aşaması düzenleniyordu.

 

Yetkililer, Orissa eyaletinde sıcak çarpması nedeniyle yaklaşık 20 kişinin öldüğünü açıkladı. Hindistan'da genel seçimler her beş yılda bir Nisan ve Mayıs aylarında yapılıyor. Ancak bu yıl sıcaklıklar rekor kırıyor; ülkede sık sık, daha yoğun ve daha uzun sıcak hava dalgaları yaşanıyor. Sağlık Bakanlığı, 1 Mart ile 30 Mayıs arasında en az sıcak çarpması nedeniyle en az 56 ölüm gerçekleştiğini doğruladıklarını söylüyor. Bu dönemde yaklaşık 24 bin 849 sıcak çarpması vakası rapor edildi.

 

Ancak eyalet bazındaki rakamlar gerçek sayının çok daha yüksek olabileceğini gösteriyor. Orissa'da, eyaletin Özel Yardım Komiseri yaptığı açıklamada, bölge yetkililerinin son 72 saat içinde 99 şüpheli sıcak çarpması ölümü bildirdiğini, bunlardan 20 vakanın doğrulandığını söyledi. Uttar Pradesh'te eyaletin seçim sorumlusu Navdeep Rinwa gazetecilere verdiği demeçte, ölen seçim personelinin ailelerine yaklaşık 18 bin dolar tutarında tazminat verileceğini söyledi. Rinwa, oy vermek için sırada bekleyen bir kişinin sıcaktan bayıldığını söyledi.

 

"Seçmen bir sağlık kurumuna nakledildi ve oraya vardığında öldüğü açıklandı" dedi. Bihar, Madhya Pradesh ve Jharkhand eyaletlerinden de sıcaktan kaynaklanan şüpheli ölümler bildirildi. Ülkede 37'den fazla şehirde bu hafta 45 derecenin üzerinde sıcaklık kaydedilmişti. Hindistan Meteoroloji Dairesi'nden (IMD) Soma Sen Roy, BBC'ye yaptığı açıklamada Delhi'deki Mungeshpur bölgesinde 52,3 derece sıcaklığın yaşandığını, bunu doğrulamak üzere bölgeye bir ekip gönderildiğini söylemişti.

 

IMD, Delhi'nin farklı bölgelerinde 45,2 ile 49,1 derece arasında değişen sıcaklıklar kaydedildiğini, bunlarla kıyaslandığında 52,3 derecelik sıcaklığın "sıradışı bir değer" olabileceğini açıklamıştı. Şehirde su sıkıntısı yaşandığı ve bazı bölgelere su sevkiyatının yapılamadığını belirten yetkililer su israfı yapanlara ceza kesecekleri uyarısında bulunmuştu.

 

Su Bakanı Atishi, arabalarını hortumlarla yıkayan insanları engellemek için 200 ekibin görevlendirileceğini açıklamıştı. Delhi'de bulunan BBC Ekonomi Muhabiri Arunoday Mukharji, "Son birkaç gündür dayanılmaz derecede sıcaktı ve günler ilerledikçe daha da kötüleşti" demişti. Bir bölge sakini geçen hafta ANI haber ajansına yaptığı açıklamada, sıcak hava nedeniyle yemek yemenin bile zor olduğunu söylemiş ve "Daha önce de sıcakla karşılaşmıştık ama bu sefer dayanılmaz bir his var. Dışarıda durmak bile zor" demişti.

 

Kent sakinleri sıcakla başa çıkmak için klima, soğutucu ve tavana asılan pervanelere yöneldi. Bu nedenle kentin elektrik talebi tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkmıştı. Klimasız ortamda çalışmak için havanın çok sıcak olduğunu söyleyen bir tüketicisi mahkemesi hakimi Salı günkü davalarını bakmayı bırakmıştı. Meteoroloji Dairesi Haziran ayında daha fazla sıcak hava dalgası yaşanacağını tahmin ediyor

 

Delhi de dahil Hindistan'ın kuzey batısındaki birçok bölge için kırmızı alarm verilmişti. Delhi'de bir aile hekimi olarak görev yapan Dr. Chandrakant Lahariya, BBC'ye yaptığı açıklamada, sıcak hava dalgası sırasında hastanelere başvuruların da arttığını söylemişti. Lahariya, yüksek sıcaklıkların etkisinin, önceden rahatsızlıkları olan yaşlılarla birlikte inşaat işçileri için daha kötü olduğunu dile getirmişti.

 

Delhi Vali Yardımcısı, şantiyelerde çalışan işçilere üç saatlik ücretli mola verilmesi yönünde karar aldı. Vali yardımcısı, işçilere su sağlanmasını istemişti. IMD Bölge Başkanı Kuldeep Srivastava, Delhi'deki sıcaklık artışının nedeninin Rajasthan eyaletinden gelen sıcak rüzgarlar olduğunu aktarmıştı. Rajasthan'daki Churu ve kuzey Haryana eyaletindeki Sirsa şehirlerinde de 50 derecenin üzerinde sıcaklıklar kaydedilmişti.



Etiketler: