Hergün Ne Kadar Proteine İhtiyacımız Var? İşte Cevabı!

Organizmanın iyi çalışması için hergün protein tüketmek zorundayız. Ancak protein ihtiyacı kişinin yaşına, cinsiyetine ve günlük spor çalışmasının düzeyine göre değişiyor.

 

Fenoreporter - Sağlık Servisi

 

Proteinler, soframızdaki besinlerin üç temel taşından biri. Diğer ikisi karbonhidrat ve lipid. İster bitkisel, isterse hayvansal olsun, proteinler kasları güçlendirmenin ve yağları eritmenin en etkili çözümü. Ayrıca, bağışıklık sisteminin dış etkilere karsı kalkan oluşturması, bünyeye oksijen taşınması, sindirimi hızlandırması gibi faaliyetler için de proteine mutlak ihtiyacımız var.

 

Hayvansal proteinlerin kaynağı et, balık, yumurta, süt ve süt ürünleri olabilir. Bitkisel proteinler ise yer fıstığı, badem, antep fıstığı gibi kabuklu yemişlerde, tofu (soya peyniri), nohut, fasulye gibi bakliyat ürünlerinde ve elbette tahıllarda bol miktarda bulunuyor.

 

Protein ihtiyacını belirleyen bazı kriterler var: Kilo, yaş, spor çalışmalarının düzeyi gibi… Bununla birlikte Bazı veriler önerilebiliyor.

 

Örneğin, sağlıklı biri için vücut ağırlığının her kilosu için günde 0,83 gram protein gerekiyor. Bu, diyelim ki 55 kiloluk bir kadının günde 44 gram proteine ihtiyacı olduğu anlamına geliyor. Sözkonusu 44 gram örneğin 120 gram et, bir tabak yoğurt ve 30 gram peynirle sağlanabiliyor. Tabii hepsini birden tüketmek şart değil. Gün içindeki öğünlere paylaştırabilirsiniz.



Etiketler: