Haşhaş Üretiminde Myanmar Afganistan'ı Geçti!

“Altın üçgen” diye bilinen Myanmar, Laos ve Tayland sınırlarının kesiştiği bölge uzun süreden beri uyuşturucu, özellikle de afyon ve metamfetamin üretiminin ve kaçakçılığının en büyük merkezi olarak biliniyor.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Birleşmiş Milletler verilerine göre, “Uyuşturucu ekonomisi” Myanmar’a yılda 1 ile 2,4 milyar dolar arasında gelir sağlıyor. Bu da ülkenin milli gelirinin yüzde 1,7’si ile 4,1’i arasındaki bir payı işaret ediyor.

 

Afganistan’da Taliban yönetiminin haşhaş üretimini yasaklamasından sonra Myanmar dünyanın bir numaralı uyuşturucu üreticisi konumuna yükseldi. BM’nin raporuna göre, Myanmar bu yıl eroin imalatının ana maddesi olan haşhaş üretiminde 1.080 tona ulaştı. Geçen yıl bu rakam 790 ton kadardı.

 

Taliban’ın uyuşturucu üretimiyle ser mücadelesi sayesinde, haşhaş üretimi yüzde 95 oranında azaltılarak 330 tona indirildi.

 

Myanmar’da ise 2021’deki askeri darbeyle iktidara gelen askeri cunta yönetiminin yol açtığı çatışmalar ve istikrarsızlıklardan yararlanan çiftçiler haşhaş üretimine yöneldi. Bunun sonucu, 2022-2023 sezonunda haşhaş üretimi son 20 yılın en yüksek düzeyine çıktı.

 

Afganistan’la bitirelim: Uzun yıllar boyunca dünyanın bir numaralı haşhaş üreticisi olan bu ülke, Taliban’ın “İzinsiz haşhaş ekimine son vereceğiz” sözünü hayata geçirmesiyle kulvar değiştirdi. 2022’de 233 bin hektar tarım arazisinde haşhaş yetiştiriliyordu, 2023’te bu sayı 10 bin 300 hektara indi.