Hangi Yaşta Olursan Ol Sigarayı Bırakmak Kanser Riskini Azaltıyor!

Milyonlarca kişiyi kapsayan ve bir çok yıla yayılan bir araştırmada, hangi yaşta olursa olsun sigarayı bırakmanın dünyanın en yaygın ve en çok ölüme yol açan kanser hastalığına karşı önleyici bir etkide bulunduğu belirlendi.

 

Fenoreporter - Sağlık Haberleri Servisi

 

Dünyanın tüm ülkelerinde sağlık sistemlerinin düzenli çalışmasının önündeki en büyük engel olarak sigara alışkanlığı gösteriliyor. Bu alışkanlığa bağlı risklerin başında da elbette kanser geliyor. Bu hastalık bireyleri de, toplumları da derinden etkiliyor.

 

Güney Kore’nin başkenti Seul’deki “Ulusal Kanser Merkezi” araştırmacıları yeni yayınlanan bir raporda, sigarayı bırakmanın yararlarıyla ilgili yeni bulguları paylaştılar,

 

3 milyona yakın Koreli’nin tıbbi verilerinin incelenmesiyle hazırlanan bu araştırmada, sigarayı bırakan insanlarda kanser, özellikle de akciğer kanseri riskinin önemli ölçüde azaldığını belirtildi. Araştırmanın en önemli bulgusu şu: Hangi yaşta olursa olsun sigarayı bırakırsanız, akciğer kanseri riskiniz azalıyor.

 

Araştırmada sadece akciğer değil, karaciğer, mide ve kolon kanserleri de büyüteç altına alındı. Araştırma döneminde yaklaşık 200 bin kişiye kanser teşhisi konulduğunu da belirtelim.

 

Sonuçlar sigarayı bırakan kişilerde kansere yakalanma riskinin içmeye devam edenlere göre yüzde 17 azaldığını ortaya koydu. Üstelik sigaraya son vermek bir çok kanser riskinin frenlenmesinde etkili oluyor.

 

Araştırmada en etkili sonucun akciğer kanserinde gözlendiği belirtildi: Sigarayı bırakanlarda bu hastalığa yakalanma riski yüzde 42 azalıyor. Bu veri çok çarpıcı; çünkü akciğer kanserinin ortaya çıkmasının birinci nedeni olarak sigara gösteriliyor. Sigaradan vazgeçmenin diğer kanserlere yakalanma riskini azaltması da oldukça önemli bir oranda: Karaciğer kanserinde yüzde 27, kolon kanserinde yüzde 20, mide kanserinde yüzde 14.



Etiketler: