Hangi Durumda Bademcikler Alınmalı?

Sosyal medyada yaptığı çocuk sağlığı paylaşımlarıyla adından sık sık söz ettiren ünlü çocuk doktoru Ali Fuat Serpen, Instagram sayfasından yaptığı paylaşımında hangi durumlarda bademciğin alınması gerektiğini anlattı.

 

Sosyal medyada yaptığı çocuk sağlığı paylaşımlarıyla adından sık sık söz ettiren ünlü çocuk doktoru Ali Fuat Serpen, Instagram sayfasından yaptığı paylaşımında hangi durumlarda bademciğin alınması gerektiğini anlattı. Bademcikler vücudun mikroplara karşı savunmasında rol alan organlarıdır. Aktif görevleri ilk üç yaşta ön planda olsa da üç yaşından sonra savunma görevleri azalmaya başlar ama yine de devam eder.

 

En sık yapılan hata her bademcik enfeksiyonunda gereksiz antibiyotik kullanımıdır fakat unutulmamalıdır ki her enfeksiyon bakteriyel değil viral olabilir veya PFAPA sendromuna bağlı olabilir. O yüzden boğaz sürüntüsü alıp test yapıp beta mikrobu üremezse testte kesinlikle antibiyotik kullanılmamalıdır.

 

Hangi durumlarda bademcik alınmalıdır?

 

Eğer uyku apnelerine neden olup geceleri nefes almayı zorlaştırıyorsa.

Yutma güçlüğü yapıyorsa

Yılda 7 den fazla ateşli bademcik enfeksiyonu oluyorsa

Bademciklerde tümör durumu var ise

 

Çocuğunuzun bademciğinde yukarıdaki durumlar yaşanıyorsa, doktorunuzun önerisi ile bademcikler alınabilir. Fakat her yaşta alınabilse de 3 yaş sonrası aldırmak daha sağlıklı olacağını da bilmekte fayda var.