Hangi Besinler Kabızlığa İyi Geliyor? İşte O Besinler!

Lif zengini yiyecekler, maden suları ve “Aleo vera”. Kabızlıkla mücadele için doğal şifa kaynaklarından yararlanmak giderek daha fazla ilgi çekiyor.

 

Fenoreporter - Sağlık Servisi

 

Kabızlık insanın hayatını kabusa çeviren bir rahatsızlık. Dünyada aşağı-yukarı her 4 kişiden biri bu sıkıntıyla boğuşuyor. 3 nedeni bulunuyor:

 

1-Beslenme problemi.

 

2-Dışkıyı dışarı artmak sorunu.

 

3-Dışkıların bağırsakta aşağı doğru ilerleme hızı.

 

Arada bir yaşanan kabızlığı dengeli beslenme ve aktif bir hayatla aşmak mümkün. Ancak kabızlık kronik hale gelirse, bu çözümler yeterli olmuyor.

 

Son yıllarda, özellikle Batı ülkelerinde kabızlık sağlık gündeminin üst sıralarına tırmanınca,takviye besinler ve doğal ilaçlarla çözüm arayışları hızlandı.

 

Kabızlıkla mücadele için yiyeceklerin şu 5 stratejisinden birine göre tüketilmesi doğru olur:

 

1-Dışkı miktarını artırmak: Daha fazla dışkı bağırsakların büzülüp gevşemesini hızlandırıyor. Bu da dışarı atılma sürecini kısaltıyor.

 

2-Dışkıdaki su miktarını artırmak: Şeker ve tuz, suyun da desteğiyle kalın bağırsaktaki dışkıyı yumuşatıyor ve dışarı atılmasını kolaylaştırıyor.

 

3-Dışkıyı yağlamak: Bazı eriyikler dışkıyı kaplıyor ve suyun dışkı dışına çıkmasını engelliyor.  Solunum yollar ve sindirim sistemi hücreleri tarafından salgılanan “Müküs”ün bileşimindeki yağ oranını artırmak  dışarı çıkmayı kolaylaştırıyor. Peki, “Müküs”teki yağ oranı nasıl artırıabilir? Cevap: Kırmızı karaağaç tüketerek. Aktarlarda bulabilirsiniz.

 

4-Bağırsakların büzülüp genişlemesi hareketini hızlandırmak: Örneğin, “Aloe vera” yapraklarındaki jeli tüketerek. Bir qdı da “Ölümsüzlük bitkisi” olan “Aloe vera”, bağırsakları yumuşatmakta çok etkili. Ayrıca kivi meyvesinin de dışkıyı gevşetmekte etkili olduğunu belirtelim.  Diğer seçenekler: İncir, ananas ve papaya.

 

Bağırsaklardaki mikrobiyotu harekete geçirmek: Bağırsaklardaki mikrobiyotun dengesini kaybetmesi, kabızlığın başlıca nedenlerinden biri.  Buna çözüm olarak probiyotik yiyecekler öneriliyor.  Bunu da bol meyve, sebze ve tam tahıl tüketerek sağlayabilirsiniz.



Etiketler: