Günde Kaç Saat Uykuya İhtiyacımız Var? İşte Yaşımıza Göre Uyku Süreleri!

Uyku ihtiyacı elbette insandan insana değişiyor ama yaş ilerledikçe uyku ihtiyanının azaldığı da bir gerçek.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Peki, yaşa göre en ideal uyku süresi ne kadar? İşte uzmanların yanıtları…

 

Bir bebeğin vücut ağırlığı ile ilk yaşını doldurması arasında geçen bir yılda üç katına çıkıyor. Bunun en önemli etkeni, derin uyku sırasında büyüme hormonlarının tam mesai yapkaları. Doğumdam itibaren ilk 3 ay süresince bir bebek günde 17 saat uyuyor.

 

ABD’deki Columbia Üniversitesi’nin uyku bölümünün yöneticisi Doktor Yi Cai, “Bu uyku sürecinde bazı sinirsel bağlantılar oluşabiliyor. Bu, bebeğin zihinsel gelişimi için de çok önem taşıyor” diyor.

 

1-2 yaş arasındaki çocukların ise günde 11-14 saat arası uykuya ihtiyaçları oluyor. B süre, 3-5 aralığındaki çocuklarda 10-13 saate düşüyor.

 

Yine araştırmalara göre, 18 aylık bebekler gündüz 1-3 saat siesta yapıyor.

 

Yetişkin olmaya başlamış bir çocuk için önerilen uyku süresi 8-10 saat. Ancak o yaşlardaki çocuklarda uyuyamama sorunu baş göstermeye başlıyor. Bu, “Melatonin”in, yani “Uyku hormonu”nun geç devreye girmesine bağlanıyor. Sonuç: Gençler geç yatıyor, geç kalkıyor. Bu da okul saati yaklaşmasına rağmen uyanmakta veya yataktan kalkmakta zorlanmaları anlamına geliyor.

 

Gelelim tam yetişkinlere… Büyümelerinin sınırına geldikleri için uyku ihtiyaçları azalıyor. Gecede 7-8 saat uyku onlara yetiyor. Bir not: Araştırmalar gece 01’den önce yatmanın depresyon ve anksiete gibi ruhsal sorunların ortaya çıkması riskini çok azalttığını gösterdi.

 

Geldik orta yaşın üstündekilere… 65 yaş üstündekilerde he uyku süresi azalıyor, hem de uykuları daha hafif ve kesintili oluyor.

 

Biyolojik saatteki değişikliklere rağmen, vücut uyuma ve erken kalkma ihtiyacını dürtüklüyor. Bütün bunlara rağmen, 65 yaş üstündekilerin ne yapıp ne edip gecede 7-8 uyumalarını sağlamaları gerekiyor.



Etiketler: