Guatemala Açıklarında Deniz Dibinde Devasa Bir Dağ Buldu!

Guatemala açıklarında, denizin 1.600 metre dibinde bir dağ tespit edildi. “Schmidt Okyanus Enstitüsü” araştırmacılarının buuldukları dağın yüksekliği, dünyanın en yüksek gökdeleni 828 metrelik Burc Halife’yi geçiyor. Hem de misliyle.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Dünyadaki okyanusların ve denizlerin sadece yüzde 20’sinin dibi görüntelenip haritalandırıldı. Bir başka deyişle, okyanusların ve denizlerin dibinin yüzde 80’i henüz bilinmiyor.

 

Amerikalı yazılım mühendisi, iş insanı ve “Alphabet Inc” patronu Eric Schmidt ile eşi Wendy’nin kurdukları ve kendi adlarını taşıyan “Schmidt Okyanus Enstitüsü”, deniz diplerini araştırmayı ve bilimsel çalışmalar yapmayı amaçlıyor. İleri teknolojilerin kullanıldığı bu araştırmaların hedefi denizlerdeki yaşamın korunması.

 

guatemala aciklarinda deniz dibinde devasa bir dag buldu

 

Bu araştırmalar sırasında tespit edilen Guetamala açıklarındaki yüksek dağ okyanus diplerindeki yeryüzü şekillerinin ne kadar karmaşık olduğunu gösteriyor. Bu deniz dibi dağının yüksekliği 1.600 metreyi buluyor. Kapladığı alan ise 14 kilometrekare. Deniz seviyesinden 2.400 metre derinlikte olan dağ en aşırı doğa koşullarını barındırıyor: Basınç çok yüksek ve zifiri karanlık.

 

Deniz altı dağları okyanusların ekosistemlerinde çok önemli bir rol oynuyor. Sarp ve kayalık yapıları sayesinde çok sayıda canlıya sığınak oluyor, böylece biyo çeşitliliği koruyor. Ayrıca okyanuslardaki akıntıları da etkiliyor.



Etiketler: