Grönland'da Yeni Ticaret! Binlerce Yıllık Buzullar Barlara Satılıyor! Duruma Tepki Var!

Grönland’da kurulan “Arctic Ice” şirketi adadaki binlerce yıllık buzullardan topladığı buzları Dubai’deki barlara gönderiyor. Çevre örgütleri bu yeni ticarete ateş püskürdü.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Dubai’nin çöl sıcaklığıyla kavrulan barlarından birinde Grönland’ın buzullarından koparılıp getirilmiş buz parçalarının soğuttuğu bir kokteyl içmek… Belki bir fantezi olarak düşünülebilir ama “Arctic Ice” adlı bir Grönland şirketi bu hayali gerçeğe dönüştürdü. Şirket Kuzey Kutbu bölesindeki buzullardan topladığı buzları 3 bin kilometre uzaklıktaki Dubai’ye gönderiyor.

 

Şirketin verdiği bilgi ilginç: “Buzu, buzullardan değil, Grönland’ın başkenti Nuuuk yakınlardaki bir fiyord olan Nuup Kangerlua’da deniz dibinden alıyoruz. Sonra Kuzey Atlantik, Akdeniz, Süveyş Kanalı, Kızıl Deniz yoluyla Umman Denizi’ne ve oradan da Basra Körfezi kıyısındaki Dubai’ye ulaştırıyoruz. Yolculuk 19 gün sürüyor.”

 

Buzullardan toplanan buzun farkı ne? Cevap: Tamamen şeffaf. Binlerce yıl boyunca sıkıştırıldığı için içinde su köpüğü yok, dolayısıyla normal buza göre daha yavaş eriyor. “

 

Şirketin kurucularından Malik V. Rasmussen, “Dünyanın en saf buzlarından biri bu. Buzlarımızı en az 100 bin yıldır donmuş olan kutup buzullarından alıyoruz. Bu da onun insan faaliyetlerinden kaynaklanan hiçbir kirlenmeden etkilenmediği, toprakla hiçbir teması bulunduğu anlamına geliyor. Hiç tereddütsüz söyleyebilirim; dünyanın en saf buzunu üretiyoruz.”

 

2022’de kurulan şirket bugüne kadar 20 ton buz toplayıp Orta-Doğu’nun barlarına gönderdi.