GençliÄŸinizi Uzatmak Ä°stiyorsanız Bu Sporu Düzenli Olarak Yapın!

Biyolojik yaşınızı aÅŸağı çekmek için günlük spor çalışmalarınızı geliÅŸtirmeniz gerekiyor. Bunun da sırrı dayanıklılığınızı sürekli artırmak ve kaslarınızı sürekli güçlendirmekten geçiyor.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Uzmanlara göre, dayanıklılık antremanı kalp saÄŸlığına destek veriyor. Dayanıklılık çalışmaları yaÅŸ ilerledikçe kısalan kromozomların ucundaki “Telomer”lerin korunmasında etkili oluyor, bu da biyolojik yaşı aÅŸağı çekiyor.

 

Kasları çalıştırmak ise, “Myokin” denilen hormonu serbest bırakıyor. Bu da ÅŸu etkileri tetikliyor:

 

1-Myokinler salındıkları zaman antidepresan etki gösteriyor. Bu nedenle düzenli spor yapan insanlar genel olarak kendilerini daha mutlu hissediyor.

 

2-Myokinler hafıza ve öÄŸrenme üzerinde olumlu etki gösteriyor.

 

3-Özellikle myokinlerin IL-6, IL-8 ve IL-15 alt birimleri kas kaynaklı olup IL-15 salınımı karın yaÄŸlarını ciddi düzeyde eritiyor.

 

4-Myokinlerin iltihap önleyici etkileri olduÄŸu biliniyor. Damar sertliÄŸi dahil bir çok kronik iltihabın önlenmesinde bu nedenle çok yararlılar.

 

5-Myokinler bağışıklık sistemi üzerinde etkili, böylece kanser, kalp-damar rahatsızlıklıkları, diyabet ve kemik erimesi gibi hastalıkların önlenmesine katkıda bulunuyor.

 

En ideali, iki sporu birlikte yapmak. Bu sporları yoÄŸun yapmak ise hayatı uzatıyor. AraÅŸtırmalara göre, haftada 15-20 dakika yüksek yoÄŸunlukta olarak bu sporları yapmak, ölüm riskini yüzde 16-40 arasında azaltıyor.

 

Günde iki kez ikiÅŸer dakika yapmak ise kalp krizi, hatta kanser riskini ciddi biçimde aÅŸağı çekiyor.



Etiketler: