Genç Afgan Piyanist İçin Özel Bir Vakıf Kuruldu!

Elham Muhammed Nikzad, bir Afgan genci. Doğduğu başkent Kabil’de müzik eğitimi görüyordu. Ancak, Taliban güçleri ülkede yönetimi ele geçirince kaçmak zorunda kaldı. Çünkü Taliban okulda onun piyano başında bir fotoğrafını bulmuştu. Taliban müziği, ama özellikle Batı müziğini yasaklamıştı.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Elham Muhammed Nikzad ülkeden kaçışını şöyle anlatıyor: “Havaalanında bir köşede oturuyordum e beni tanıyacaklar diye ödüm kopuyordu. Çünkü Taliban  timleri her yerde devriye geziyorlardı.” Genç Afgan o yaşta ülkesinde ünlenmeye başlamıştı. Kabul’de “Afganistan Ulusal Müzik Enstitüsü”ne devam ediyordu. Bu, Afganistan’ın tek müzik akademisiydi.

 

Taliban’ın iktidara gelmesinden hemen önce Zürihli piyanist Simone Keller ile iletişime geçti.  Ona “Bir gün İsviçre’ye gelebilirim” dedi. Ancak olaylar hızla gelişti ve genç Afgan piyanist can havliyle ülkesini terketmek zorunda kaldı.

 

Genç piyanist, çocukluğunda Kabil’deki Batı ülkelerinin büyükelçiliklerinde konserler vermişti. Taliban o nedenle ona diş biliyor, hatta öldürmek istiyordu. Sonunda Tacikistan ve Arnavutluk üzerinden İsviçre’ye, Cenevre kentine ulaştı. İsviçre’ye kapağı attığında 13 yaşında olan Elham sayesinde “Save Young Musicians” adlı bir vakıf kuruldu. Vakıf kısa sürede 150 bin İsviçre frangı bağış toplamayı başardı.

 

Vakıf sayesinde Elham bir koruyucu aileye kavuştu: Çocukları büyüyüp evden ayrıldıkları için tek başlarına yaşayan bir müzisyen çiftti bu. Elham şimdi hem bu çiftle yaşıyor, hem müzik eğitimini sürdürüyor. Amacı uluslararası çapta ünlü bir piyanist olmak.