Futbolcuların Demans Olma Riski Daha Yüksek!

Uzmanlar Yeni Bir Araştırma Ortaya Koydu!

 

 

Yapılan yeni araÅŸtırmalarla sık sık kafa vuruÅŸu pozisyonlarına giren futbolcuların yüzde 50 oranla demans riskinin daha yüksek olduÄŸu öÄŸrenildi.

 

The Guardian’ın aktardığına göre, Ä°sveç’teki Karolinka Enstitüsü’nün yaptığı çalışma Lancet Kamu SaÄŸlığı dergisinde yayımlandı. AraÅŸtırma 6 bin futbolcu ile 56 bin futbolcu olmayan kiÅŸinin saÄŸlık verileri incelenerek ortaya koyuldu.

 

AraÅŸtırmada, Ä°sveç’teki erkek futbolcuların yüzde dokuzunda nörodejenerasyon görülürken kontrol grubunda bu oran yüzde altı olarak belirlendi.

 

AraÅŸtırmada futbolcuların farklı mevkilerinin de saÄŸlık durumu incelendi. Bulgulara göre kaleci olmayan futbolcuların Alzheimer ve diÄŸer demans türlerini geliÅŸtirme riski, geniÅŸ nüfus örneÄŸine göre 1.6 kat daha fazla çıktı. Kafa vuruÅŸunu daha nadir yapan kalecilerde ise riskin artmadığı görüldü. 

 

2019’da Ä°skoçya’da yapılan bir araÅŸtırma da futbolcuların nörolojik hastalıklar ve demans geliÅŸtirme riskinin genel nüfusa oranla 3.5 kat fazla olduÄŸunu ortaya koymuÅŸtu.



Etiketler: