Alman filolog, filozof, kültür eleştirmeni, şair ve besteci. Tanrı öldü konsepti gibi birçok tartışma yaratan fikir ortaya atan filozof Friedrich Nietzsche Kimdir? Nerelidir? Ne Zaman Vefat Etmiştir?
Alman filolog, filozof, kültür eleştirmeni, şair ve besteci. Tanrı öldü konsepti gibi birçok tartışma yaratan fikir ortaya atan filozof Friedrich Nietzsche Kimdir? Nerelidir? Ne Zaman Vefat Etmiştir?
Friedrich Nietzsche Kimdir? Nerelidir? Ne Zaman Vefat Etmiştir?
Friedrich Nietzsche Kimdir? Tam adıyla Friedrich Wilhelm Nietzsche 15 Ekim 1844'te Röcken, Almanya'da doğmuştur. Babasını dört yaşındayken kaybetmiştir. Nietzsche, kariyeri felsefeye dönmeden önce klasik filolog olarak başlamıştır. Naumburg'daki yerel okullara gittikten sonra, 1858'de Nietzsche, Almanya'nın en iyi yatılı okullarından biri olan Pforta'ya burs kazandı. Burada kapsamlı bir eğitim aldı. Bu yıllarda Nietzsche, Hıristiyanlığı kabul etmeyi bıraktı ve Tanrı inancı o zaman son buldu. 1869 yılında yirmi dört yaşındayken Basel Üniversitesinde klasik filoloji kürsüsüne, bu yeri alan en genç kişi olarak atanmıştır. Ayrıca Ritschl'in ısrarı üzerine, Leipzig Üniversitesi yayınlanmış makalelerine dayandırarak Nietzsche'ye doktora derecesi verildi. Aynı dönemde Richard Wagner ve eşi Cosima ile yakın arkadaşlık gelişti ve sık sık misafirleri oldu.
Nietzsche Basel'e taşınmadan önce Prusya vatandaşlığını bırakmış, hayatının geri kalanını resmi olarak devletsiz yaşamıştır. Prusya vatandaşlığından vazgeçmiş olmasına rağmen, ulusal tutkusu ölmemiştir. Temmuz 1870'te, Fransa-Prusya Savaşı başlayınca sıhhiye eri olarak hizmet olarak hizmet vermiştir. Savaş esnasında difteri ve dizanteriye yakalanmıştır. Ekim 1870'de Basel'e geri döndü ve öğretmenlik görevine yeniden başladı. Sıkı öğretim programı ve aşırı çalışma nedeniyle, 1871 başlarında hastalandı. Daha sonra felsefi bölüme transfer istedi, ancak reddedildi. Nietzsche, ağır öğretim programına ve hastalığına rağmen, yazmaya devam etti. Nisan 1871'de ilk büyük eseri Die Geburt der Tragödie aus dem Geiste der Musik yani Müzik Ruhu'ndan Trajedinin Doğuşu el yazmasını sundu.
1879'da sağlığındaki önemli bozulmalardan sonra Basel'deki pozisyonundan istifa etmek zorunda kaldı. Çocukluğundan beri, onu neredeyse yarı yarıya kör bırakan uzağı görememe anları, migren ağrıları ve şiddetli hazımsızlıklar dahil, sağlığını aksatan çeşitli hastalıklar ona dert olmuştu. İşinden istifa ettikten sonra Nietzsche tek başına yaşadı. Basel'den emekli maaşı almaya başladı. Arkadaşlarının da yardımı ile İtalya ve İsviçre'de dolaşmaya başladı ve bir dizi kitap yayınladı. Nietzsche'nin ona hasta zamanlarından bakacak olan kız kardeşi Elisabeth Förster-Nietzsche ile yakın bir bağı vardı. Daha sonra, Bernhard Förster ile evlendiğinde ikisi arasında bir çatlak oluştu. 1883'te Leipzig Üniversitesi'nde profesörlük almaya çalıştı, ancak Hıristiyanlık hakkındaki görüşleri nedeniyle reddedildi. Artık işsizdi ve yanında çok arkadaşı yoktu.
Nietzsche, 3 Ocak 1889 tarihinde zihinsel bir çöküş yaşadı. Torino sokaklarında toplumsal kargaşa çıkardığı için etraftaki iki polis onun yanına geldi. Gerçekte orada tam olarak ne olduğu bilinmiyor fakat Nietzsche'nin ölümünden sonra ortaya çıkan hikâyeler, Nietzsche'nin Piazza Carlo Alberto çıkışında bir atın kırbaçlanmasını görmesi üzerine atı korumak için ona koşup boynuna sarıldığı ve sonra yere yığıldığı üzerinedir. 1890 martında Franziska, Nietzsche'yi klinikten aldırdı ve 1890 mayısında onu Naumburg'daki kendi evine götürdü. Nietzsche, önce yürüme ve konuşma yeteneğini kaybeder daha sonra 1900 yılının ağustos ayında zatürree olur 24-25 Ağustos'ta felç geçirir ve 25 Ağustos 1900 tarihinde 55 yaşında Weimar, Saksonya, Almanya'da vefat eder.