Fransa'nın En Eski Yayın Organı Mickey 90'ıncı Yılını Kutluyor!

Günümüzde ABD’de de yayınlanan 'Mickey' dergisi aslında Fransa’da doğdu. Gençlik yayınlarının en eskisi olan ve 2 haftada bir yayınlanan 'Mickey', şu günlerde 90’ıncı yılını kutluyor.

 

“Micket”in ilk sayısı 21 Ekim 1934’te yayınlandı. Aslında bu ünlü fareyi 1928’de “Walt Disney” stüdyoları yarattı. Çizgi filmlerinde değerlendirmek için.

 

Öyküsü ilginç: Macaristan’da doğup Fransa’ya göç eden ve “Opera Mundi”nin patronluğuna kadar yükselen Paul Winkler, ABD’den çizgi veya çubuk romanlar satın alıp Fransa’daki gazetelere satıyordu.

 

Bir yandan da, “Bu çizgi romanlarla müthiş bir dergi yaratabilirim” diyordu. Yaptı da. Okulların önünde dağıttığı broşürlerle tanıttığı dergisinin ilk sayısını 400 bin adet bastı ve kapışıldı.

 

İkinci Dünya Savaşı’nın başlamasıyla deri 1940’tan itibaren sıkıntılı bir döneme girdi, 1944’te yayını durduruldu. Yayın hayatına ancak 1952’de yeniden başlayabildi.

 

Derginin kurucusu Paul Winkler 1982’de hayatını kaybetti. 7 yaş ve üstü çocuklara hitap eden dergi 2022’de kendini yeniledi.



Etiketler: