Formda Olmak Ä°stiyorsanız Bol Bol Bakliyat Ve Balık Tüketin!

Haftada en az 2 kez kuru bakliyat ve balık yiyor musunuz? Yemiyorsanız, tez elden başlamalısınız.

 

Önce bir önemli uyarı: “Beslenme” artık sadece yemek-içmek deÄŸil. Evet, emek var ama onu eritmek de var. Çağımızın en yaygın hastalıklarının belki de başında gelen, kalp-damar hastalıklarını da tetikleyen obeziteye karşı önlem almak istiyorsanız, “Beslenme artı fiziki faaliyet” denklemini benimsemek zorundasınız.

 

Ä°ÅŸte bir uzmanın önerileri…

 

Soru: Günde 5 sebze ve meyve yemek, yaÄŸlı maddeleri, tuzu ve ÅŸekeri kısıtlamak dışında obezite, diyabet ve kalp-damar hastalıkları riskini azaltmak için neler yapmalıyız?

 

Cevap: Öncelikle haftada en az 2 kez bakliyat (Mercimek, barbunya fasulyesi, nohut gibi) tüketmelisiniz. Çünkü onlar bitkisel protein ve elya kaynağı. Åžarküteri tüketiminizi haftada 150 grama, eti ise 500 grama düÅŸürmelisiniz. Bu, “Kolorektal (Kolon ve rektumda görülen kanser) riskini azaltmanızı saÄŸlayacak. Daha sonra gündü bir avuç kabuklu, yani kuru meyve, haftada 2 kez de balık öneriliyor. Ayrıca, aylarca bekletilmiÅŸ, stoklanmış besinler yerine yerel, taze ve mevsimlik yiyeceklere yönelirsiniz, çok daha fazla vitamin ve mineral almış olacaksınız. Bu da saÄŸlık açısından büyük faydalar saÄŸlayacak.

 

Soru: Ä°ÅŸlenmiÅŸ ve bol katkı maddesi içeren yiyeceklere nasıl yaklaşılmalı?

 

Cevap: Ä°ÅŸlenmiÅŸ besinler kronik hastalıkları kamçılıyor. Ayrıca katkı maddeleri de (Renklendirici, emülsiyonlandırıcı, yani büyük yaÄŸ parçalarını eritici ve nitrit gibi) saÄŸlık için ciddi tehlike oluÅŸturuyor.