Fırat Çukurçayır Su Tasarrufu Uyarısı Yaptı!

Türkiye kuraklık riskiyle karşı karşıyayken uzmanlar kuraklığa karşı kamu kuruluÅŸlarının yapacağı bir ÅŸeyi olmadığını belirterek, toplum bilinci oluÅŸturulması gerektiÄŸini söylüyor. Peki, Kuraklık için ne yapılmalı? Ä°ÅŸte detaylar…

 

Türkiye kuraklık riskiyle karşı karşıyayken uzmanlar kuraklığa karşı kamu kuruluÅŸlarının yapacağı bir ÅŸeyi olmadığını belirterek, toplum bilinci oluÅŸturulması gerektiÄŸini söylüyor. Hürriyet’ten Aysel Alp’ın habere göre, Meteoroloji Mühendisleri Odası BaÅŸkanı Fırat Çukurçayır, ‘Günlük kıyafet deÄŸiÅŸtirmeyecek, duÅŸ almayacak, çamaşır ve bulaşık makinelerini tam dolu kullanacağız. Kuraklıkla mücadele sadece kamu kuruluÅŸunun yapacağı bir ÅŸey deÄŸil; topluca mücadele etmeliyiz. TıraÅŸ olurken musluk boÅŸa akmasın.’ Önerilerini yaptı.

 

 

YAÄžIÅžLAR PARAYLA ALINMIYOR

 

Fırat Çukurçayır: ‘Önümüzdeki süreçte yağışlar mevsim normallerinde gitmezse tarımda rekolte düÅŸecek, gıda fiyatları da daha hızlı artacak. 2-3 yıldır Kuraklık yaşıyoruz ama birkaç gün yaÄŸmur yağınca sorun ortadan kalktı, sanıyoruz. Yağışlar parayla satın alınamıyor o zaman tasarruf, ülke gündeminin birinci maddesi olacak. Suyun yüzde 75’i tarımda, yüzde 13’ü sanayide ve yüzde 12’si de evlerde kullanılıyor.’ Dedi.

 

 

KURAKLIÄžA DAYANIKLI ÜRÜNLER EKÄ°LSÄ°N

 

Fırat Çukurçayır: ‘Tarımda ürün deseni deÄŸiÅŸikliÄŸiyle, kuraklığa dayalı türlerle, damla sulama sistemleriyle tasarrufa gidilmeli, çiftçi teÅŸvik edilmeli.’ Ä°fadelerini kullandı.

 

 

TIRAÅž OLURKEN MUSLUK AKMASIN

 

Fırat Çukurçayır: ‘Bizler tıraÅŸ olurken, diÅŸ fırçalarken suyu boÅŸa akıtmayacağız. Sadece su deÄŸil enerji tasarrufu da yapacağız ki elektrik üretimi saÄŸlayan barajlarda gereksiz su kullanımı önlensin.’ Diyerek çamaşır ve bulaşık makinelerinin tam dolu kullanılması gerektiÄŸine de dikkat çekti. 

 

 

 HER GÜN KIYAFET DEĞİŞTÄ°RMEYÄ°N

 

Fırat Çukurçayır: ‘Günlük kıyafet deÄŸiÅŸtirmeyecek, duÅŸ almayacak, çamaşır ve bulaşık makinelerini tam dolu kullanacağız. Kuraklıkla mücadele sadece kamu kuruluÅŸunun yapacağı bir ÅŸey deÄŸil; topluca mücadele etmeliyiz.’ Önerilerinde bulundu.



Etiketler: