Finlandiya Masraflarını Kaldıramadığı İçin İki Pandayı Çin'e Geri Gönderiyor!

Finlandiya’daki Ahtari hayvanat bahçesi iki pandasını ekonomik nedenlerle Çin’e grei vermek zorunda kaldı. Lumi ve Pyry adlı pandaların, Çin’le yapılan anlaşmaya 2033’te Çin’e iade edilmesi gerekiyordu. Ancak, hayvanat bahçesi yetkilileri bu tarihi yaklaşık 10 yıl öne, 2024 Kasım’ına çekti.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

2 panda Ahtari hayvanat bahçesine 2018’de geldi. Ancak bakım masrafları yılda 1,5 milyon Euro’yu bulunca hayvanat bahçesi yönetimi bu giderin altından kalkamamaya başladı. Yetkililer pandalar sayesinde daha çok ziyaretçi bekliyordu ama sağlanan gelir yüksek bakım giderlerini karşılamaya yetmedi.

 

Çünkü iki pandanın gideri, hayvanat bahçesindeki diğer türlerin bakımlarının toplam maliyetinin üstüne çıktı. Pandaların gideri başlıca 3 kalemden oluşuyordu: Onlara bakmakla görevli elemanın aylığı, Çin’e ödenen koruma bedeli ve pandaların başlıca besini olan bambuların Çin’den ithal maliyeti.

 

Hayvanat bahçesi yetkilileri Finlandiya hükümetinden pandalar için ekonomik destek istedi ama reddedildi. Bu da pandalara veda sürecini hızlandırdı.