EYT Ne Zaman Çıkacak? EYT'de Ä°lk MaaÅŸ Ödemesi Ne Zaman? Deprem Düzenlemesi!

EYT ne zaman çıkacak? EYT'de ilk maaÅŸ ne zaman? Sosyal medyada ve internette kullanıcılar EYT ile ilgili geliÅŸmeleri takip etmeye devam ederlerken ilk maaşın ne zaman ödeneceÄŸini araÅŸtırıyorlar. Peki EYT ne zaman çıkacak? EYT'de ilk maaÅŸ ne zaman? Cevaplar haberimizde..

 

EYT ne zaman çıkacak? EYT'de ilk maaÅŸ ne zaman? Sosyal medyada ve internette kullanıcılar EYT ile ilgili geliÅŸmeleri takip etmeye devam ederlerken ilk maaşın ne zaman ödeneceÄŸini araÅŸtırıyorlar. Peki EYT ne zaman çıkacak? EYT'de ilk maaÅŸ ne zaman? Cevaplar haberimizde..

 

EYT ne zaman çıkacak? EYT'de ilk maaÅŸ ne zaman?

 

Milliyet gazetesinin haberine göre; KahramanmaraÅŸ merkezli depremler nedeniyle TBMM’deki EYT düzenlemesi görüÅŸmelerine ara verilmiÅŸti. GörüÅŸmeler 28 Åžubat günü tekrar baÅŸlayacak. Peki ilk maaÅŸlar ne zaman yatacak? Ekonomist Muhammet Bayram cevapladı. Emeklilikte YaÅŸa Takılanlara iliÅŸkin (EYT) teklifin 28 Åžubat günü Meclis'in açılmasıyla görüÅŸülüp kısa sürede yasalaÅŸması bekleniyor. Peki ilk maaÅŸlar ne zaman yatacak? Ä°ÅŸte detaylar…

 

Türkiye Büyük Millet Meclisi önümüzdeki hafta çalışmalarına kaldığı yerden devam edecek. EYT teklifi herhangi bir deÄŸiÅŸikliÄŸe uÄŸramadan yasalaÅŸtırılacak.

 

Ä°LK MAAÅžLAR NÄ°SAN AYINDA HESAPLARA YATIRILACAK

 

Yasa yürürlüÄŸe girdikten sonra EYT'liler de emeklilik baÅŸvurusunda bulunabilecek. BaÅŸvuru tarihini takip eden ay maaÅŸlar ödenecek, bu durumda ilk maaÅŸların nisan ayında hesaplara yatırılması planlanıyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ekonomist Muhammet Bayram açıklamasında ÅŸu ifadeleri kullandı: “EYT’li olanlar ile normal emekli aylığı alanlar arasında hiçbir farklılık yoktur. Ama EYT’li vatandaÅŸlarımızın emekli olabilmeleri için öncelikle kanunun çıkması, bu kanunun Resmi Gazete’de yayımlanması, vatandaÅŸların dilekçe vermesi ve emekli olması gerekiyor.

 

‘EMEKLÄ°YSE YAKINLARA AYLIK BAÄžLANIYOR’

 

Emekli olmasıyla beraber de şu anda hali hazırdaki mevzuat gereğince hayatını kaybederse emekli olan vatandaşımız yakınlarına emekli aylığı bağlanabiliyor.

 

AYLIK BAÄžLAMA Ä°ÇÄ°N NE KADAR SÄ°GORTA SÜRESÄ° GEREKÄ°YOR?

 

Deprem nedeniyle hayatını kaybeden vatandaÅŸlarımızın yakınlarına aylık baÄŸlanabilmesi için SSK’da 900 prim günü sayısı, Emekli Sandığı ve BaÄŸkur’da 1800 prim günü sayısı olmalı. Bu suretle ölen vatandaÅŸlarımızın yakınlarına emekli aylığı baÄŸlanabiliyor. Burada emeklilik talebe baÄŸlı bir süreçtir. Ayrıca EYT'de ilk maaÅŸların Nisan ayında yatırılması planlanıyor.

 

DEPREM SEBEBÄ°YLE GELÄ°R ELDE EDEMEYEN VATANDAÅžLARA SAÄžLANAN DESTEKLER NELER?

 

Åžu anda CumhurbaÅŸkanının talimatıyla kısa çalışma ödenekleri ve nakdi ücret destekleri aynı pandemide olduÄŸu gibi hemen gündeme alındı. Bununla beraber iÅŸletmeler ayaktaysa, iÅŸletmelere destek olsun ve istihdam sürdürülebilir olsun diye kısa çalışma ödenekleri ödenecektir. EÄŸer ÅŸirketler ortadan kalktıysa kısa çalışma ödeneÄŸi ödenmiyorsa, nakdi ücret desteÄŸi ile ÅŸu anda vatandaÅŸlarımıza bir aylık baÄŸlanabilir.

 

KÄ°MLER Ä°ÅžSÄ°ZLÄ°K MAAÅžI ALABÄ°LÄ°YOR?

 

Yine iÅŸsizlik maaÅŸları gündemde. Ä°ÅŸsizlik maaÅŸları ise son 3 yılda en az 600 prim günü ödendiyse ve kesintisiz 120 gün çalışıldıysa 600 ile 899 gün arasına 6 aylık, 900 ile 1079 gün arasına 8 aylık, 1080 ve daha fazla günü olanlara 10 aylık iÅŸsizlik maaşı baÄŸlanabiliyor.

 

‘EN AZ 3 BÄ°N 12 TL, EN FAZLA 6 BÄ°N 25 TL’

 

Burada en az 3 bin 12 TL, en fazla 6 bin 25 TL’lik iÅŸsizlik maaşı baÄŸlanabiliyor. Åžu an için tutarlardan ziyade iÅŸsizlik maaşının süresinin uzatılmasını bekliyoruz. En az 6 ay en fazla 10 ay ödeme yapılıyor. Bu sürelerin uzatılması gündeme gelebilir. Depremzede vatandaÅŸların iÅŸ hayatına dönmesi çok çabuk olmayacaktır.

 

DASK’IN YANI SIRA ÖZEL SÄ°GORTA YAPTIRMIÅž KİŞİLERÄ°N EVLERÄ°NÄ°N YIKILMASI DURUMUNDA ZARARIN TÜMÜ KARÅžILANIYOR MU?

 

DASK’ta ev sahipleri korunuyor. Yani kiracı bazı durumlarda DASK yapmak zorunda kalıyor ama kiracılar buradan bir tutar alamıyor, ev sahipleri için alınan bir tutardır. En fazla 640 bin liralık DASK ödemesi mevcut. Ama konut sigortasında yatırılan sigorta primlerine baÄŸlı olarak depremde evini yitirmiÅŸ vatandaÅŸlarımızın rayiç ev bedellerinin alması, rayiç eÅŸya bedellerini alması ve manevi olarak sakatlanma ve diÄŸer hususlarda sigorta kapsamında tutar alması gündemdedir.

 

‘TEMÄ°NAT TUTARI ÇOK ÖNEMLÄ°’

 

Burada yaptırılan sigortanın teminat tutarı çok önemlidir. Ne kadar yüksek teminat gösterildiyse o kadar fazla sigorta kapsamında para alınacaktır.

 

Ä°ÅžLETME VE ESNAFLARA NE TÜR DESTEKLER VERÄ°LÄ°YOR?

 

Zaten kısa çalışma ödeneÄŸi ve nakdi ücret destekleri gündeme alındı burada ayrıca ahilik sandığı 2008’de kurulmuÅŸtu bu 2024 yılına ertelenmiÅŸti. Esnaflarımız için bu çok önemlidir. Çalışan kiÅŸileri iÅŸini kaybettiÄŸinde iÅŸsizlik maaşı alabiliyorken esnaflar iÅŸlerini kaybettiÄŸinde iÅŸsizlik maaşı alamıyorlar. Ahilik sandığının yürürlüÄŸü 2024 yılına ertelenmiÅŸti. Åžartları yine iÅŸsizlik maaşı ile aynıdır. Bu hızlı bir ÅŸekilde gündeme alınabilir. Devletimizin ÅŸu an yaptığı bazı yardımlar söz konusudur. Depremzede vatandaÅŸlara 10’ar bin TL destek, taşınma yardımı olarak 15’er bin TL, kira yardımı olarak 3 ile 5 bin TL, ve depremde hayatını kaybedenlerin ailelerine yönelik 100 bin TL’lik bir destek söz konusudur. Tabi bu ödemelerin depremzede vatandaÅŸlarımız için sürekli hale getirilmesi gerekiyor ki depremin yaraları bir an önce sarılabilsin.”