Eyfel Kulesi Neden İkonik Bir Sembol Olmuştur? Paris Halkı Eyfel Kulesi'ni Neden 'Utanç Lekesi Olarak Gördü? İşte Detaylar....
Fransa’nın ikonik sembolü Eyfel Kulesi, Fransız mimar Gustave Eiffel tarafından 1889 yılında inşa ettirilmiştir. Paris’teki demir dev kule ismini mimarından alır. Eyfel Kulesi dünya Fransa’nın endüstriyel anlamındaki gücünü göstermek amacıyla Fransız Devrimi’nin 100. Yıl kutlamaları için düzenlenen Expo 1889 Paris fuarının giriş kapısı olarak inşa edilmiştir.
3 bin işçinin 26 ay boyunca 18.038 adet demiri bir araya getirmesiyle yapılan kulenin yapımı esnasında o günün şartlarıyla hiç ölüm vakası yaşanmamış olması da dikkat çekmiştir. Şu an Paris’in sembolü olan kule o dönem Paris halkı tarafından tasarımı eleştirilmiş utanç lekesi olarak tanımlanmıştır. Kule yapılırken 20 yıl için izin alabilmişti ancak zamanla kulenin iletişim için önemi anlaşıldı çünkü kule yüksekliğinden dolayı Atlantik ötesi haberleşmeye imkan sağlıyordu bu nedenle kalmasına izin verildi. Radyo dalgalarını uzun mesafelere yayabilmesi avantajı radyo yayıncılığının gelişiminde de önemli bir yere sahipti. I. Dünya Savaşı sırasında sinyal kesici ve bozucu olarak da kullanılan kule günümüzde de en tepedeki 27 metrelik radyo vericisiyle verici istasyon görevine devam ediyor.
200.000 metrekarelik bir alanda yer alan Eyfel, 300 metre yüksekliğindedir. Demirden inşa edilmesi nedeniyle renk aşınmaları olur bu yüzden her 7 yılda bir mutlaka boyanması kararı alınmıştır. Eyfel kulesi, yılda 6 milyon turist çeker.