Everest'te Bir Rekor Üç Yeni Ölüm!

Kami Rita Sherpa kendisine ait olan Everest’in zirvesine en çok tırman rekorunu yeniledi.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

20 yılı aşkın süredir Everest’te rehberlik yapan Kami Rita Sherpa, dünyanın en yüksek dağının 8 bin 849 metrelik zirvesine ilk kez 1994 yılında ulaştı. O tarihten bu yana hemen her yıl “Müşterileri”ne rehberlik ederek zirveye tırmanıp durdu.

 

12 Mayıs’ta 29’uncu kez zirveye adım atarak kendi rekorunu yeniledi.”Rekorlar kırılmak için vardır. Ama benim rekorum Nepal’in dünyada daha çok tanınmasına katkıda bulunduğu için mutluyum” diyen Kami, “Aslında rekor kırmak gibi bir derdim yoktu. Hayatımı kazanmak için bu işi yapıyorum” diye ekledi.

 

Ancak, Nepal’den ve Everest’ten gelen haberlerin hepsi güzel değil. Nepal bu yıl Nisan-Haziran ayları arasındaki dönemi kapsayan sezon için toplam 419 dağcıya Everest’e tırmanma izni verdi. Dağcıların ezici çoğunluğu bir rehber eşliğinde Everest’e tırmandığı için sezon boyunca dağda 800’ü aşkın kişi bulunacak veya zirveye ulaşmaya çalışacak.

 

Dünyanın en yüksek 10 dağından 8’i Nepal’de bulunuyor. Bu da onun her yıl macera peşindeki yüzlerce kişinin adresi haline getiriyor. 2023’te 600’ü aşkın dağcı Everest’e tırmandı.Bu da hüzünlü bir rekor getirdi: 18 dağcı Everest yolunda veya tepelerinin birinde hayatını kaybetti.

 

İki hafta önce başlayan yeni tırmanma mevsimi de kötü start aldı: Kenyalı bir dağcının cesedinin bulunmasıyla bu 2 haftada Everest yolunda hayatını yitiren dağcıların sayısı 3’e yükseldi.



Etiketler: