Eurovision Şarkı Yarışmasının Kazananı İsviçre Adına Yarışan Nemo Oldu!

Bu yıl 68.'si düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması’nı İsviçre adına yarışan Nemo kazandı.

 

BBC Türkçe'de yer alan habere göre; İsveç’in Malmö kentinin ev sahipliği yaptığı yarışmada, "The Code" adlı şarkıyla yer alan Nemo toplam 591 puanla birinci oldu. İkinci sıradaki Hırvatistan 547 puanda kalırken, Ukrayna 453 puanla üçüncü sırayı aldı. Yarışmayı kazanan şarkı, kendi "ikilik dışı" (non-binary) cinsiyetini keşfeden şarkıcının hikayesini anlatıyor. Bu nedenle Nemo'nun yarışmayı kazanmasının "çeşitliliğin ve LGBTİ topluluğunun önemli bir zaferi" olduğu yorumları da yapılıyor. Geçen yılın kazananı Loreen, "Eurovision çeşitliliği ve varolmanın farklı biçimlerini kabul eden bir topluluk" yorumunu yaptı. Malmö Arena'daki gecede, finale kalan 25 ülke performanslarını sergiledi. Aslında finalde 26 ülke yer alacaktı ancak Hollanda adına yarışan Joost Klein'ın diskalifiye edilmesiyle bu sayı 25'e düştü. Yarışmanın sunuculuk görevini İsveçli komedyen Petra Mede ve İsveçli aktris Malin Åkerman ikilisi üstlendi. İsviçre, gelecek yıl Eurovision yarışmasına ev sahipliği yapacak.

 

İsrailli şarkıcı yuhalandı

 

İsrailli şarkıcı Eden Golan, "Kasırga" adlı şarkısını seslendirdiği sırada yuhalandı. Golan'ın şarkısını söylediği sırada Filistin'e destek sloganları da salonda duyuldu. İsrailli şarkıcı bu hafta yarışmanın ikinci yarı final provasında sahnede şarkı söylediği sırada da yuhalanmıştı. Eurovision'un finalinin düzenlendiği Malmö Arena'nın önünde toplanan ve aralarında İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg'in de olduğu bir grup da gündüz saatlerinde İsrail'in yarışmaya katılımını protesto etti. Polis, 10 kişiyi gözaltına aldı.

 

Joost Klein diskalifiye edildi

 

Eurovision 2024 şarkı yarışmasında Hollanda adına yer alan Joost Klein'ın, "sahne arkasında yaşanan bir olay nedeniyle" yarışmadan diskalifiye edildiği açıklandı. Klein'ın diskalifiye edilmesine, prodüksiyon ekibinden bir kadın çalışanın İsveç polisine "tehdide maruz kaldığı" yönünde şikayette bulunmasının neden olduğu açıklandı. Yarışma organizatörleri, yasal bir soruşturma sürerken "Klein'ın yarışmaya devam etmesinin doğru olmayacağı" görüşünü dile getirdi. Hollanda adına yarışan Klein, "Europapa" adlı şarkısıyla yarışmanın favorileri arasında gösteriliyordu. Klein'ın temsil ettiği Hollanda ile birlikte 26 ülke finale adını yazdırmıştı. Klein, 12 yaşındayken kaybettiği babasına adadığı şarkıyla Eurovision'da yarışıyordu. 26 yaşındaki şarkıcı, bir gün Eurovision sahnesinde yer alacağıyla ilgili babasına söz verdiğini anlatmıştı. Klein’ın yarışmadan diskalifiye edildiği haberi, Cuma akşamı, final öncesinde şarkıcılar son provalarını yaparken bildirildi. Organizatörler, başka bir ekip ya da yarışmacının olaya dahil olmadığını vurguladı. Daha önce yapılan bazı haberlerde, Hollandalı yarışmacı Klein ile İsrail’i temsil eden Eden Golan arasında gerilim olduğu ileri sürülmüştü.

 

Finalde hangi ülkeler yarıştı?

 

Fransa, Almanya, İtalya, İspanya ve Birleşik Krallık her yıl olduğu gibi yarışma finaline doğrudan katıldı. İsveç de ev sahipliği nedeniyle finalde sahne aldı. Yarı finallerin ardından finale yükselen ülkeler şöyleydi:

 

Sırbistan | TEYA DORA - RAMONDA

Portekiz | iolanda - Grito

Slovenya | Raiven - Veronika

Ukrayna | alyona alyona & Jerry Heil - Teresa & Maria

Litvanya | Silvester Belt - Luktelk

Finlandiya | Windows95man - No Rules!

Kıbrıs | Silia Kapsis - Liar

Hırvatistan | Baby Lasagna - Rim Tim Tagi Dim

İrlanda | Bambie Thug - Doomsday Blue

Lüksemburg | TALI - Fighter

Letonya | Dons – Hollow

Avusturya | Kaleen – We Will Rave

Hollanda | Joost Klein – Europapa (Diskalifiye edildi)

Norveç | Gåte – Ulveham

İsrail | Eden Golan – Hurricane

Yunanistan | Marina Satti – ZARI

Estonya | 5MIINUST x Puuluup - (nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi

İsviçre | Nemo – The Code

Gürcistan | Nutsa Buzaladze – Firefighter

Ermenistan | LADANIVA – Jako

 

Perşembe akşamki yarı finalde 2003 yılında Riga'da yapılan yarışmada birinci olan Sertab Erener de sahneye çıktı. Erener 2005 birincisi Helena Paparizou ve 1999 birincisi Charlotte Perelli ile birlikte sahne aldı. Türkiye yarışmaya son kez 2012 yılında Can Bonobo ile katılmıştı. 2005’te Yunanistan adına yarışan ve birinci olan Helena Paparizou "My Number One" ve 1999’da İsveç’e birinciliği getiren Charlotte Perrelli de Perşembe akşamı "Take Me to Your Heaven" şarkısını söyledi.

 

İsveç yedinci kez ev sahibi

 

İngiltere’nin Liverpool kentinde düzenlenen Eurovision 2023’ü pop şarkıcısı Loreen, ülkesi İsveç adına kazandı. Loreen, 2012'de kazandığı zaferin ardından yarışmayı iki kez kazanan ilk kadın oldu. Yarışmaya bu nedenle bu sene İsveç’in Malmö kentindeki Malmö Arena ev sahipliği yaptı. Yarışmanın sunuculuk görevini İsveçli komedyen Petra Mede ve İsveçli aktris Malin Åkerman ikilisi üstlendi. Malmö 1992 ve 2013'ten sonra Eurovision’a üçüncü kez ev sahipliği yaptı. İsveç, daha önce 1975, 2000 ve 2016 yıllarında Stockholm'de, 1985 yılında Göteborg'da yarışmayı düzenlemişti. 2024 Eurovison ise ülkenin yedinci ev sahipliği oldu. Bu yılki yarışmanın sloganı geçen yılki gibi “United By Music” (Müzik Birleştirir).

 

Avrupalı olmayan katılımcılar

 

Çoğu Eurovision ülkesi Avrupalı. Ancak 2015’te Eurovision'un 60. yıldönümü kutlamak için davet edilen Avustralya her yıl yarışmaya katılıyor. Ancak Avustralya kazanması halinde yarışmaya ev sahipliği yapamıyor. İsrail de dahil olmak üzere diğer Avrupalı olmayan ülkeler yarışmaya, etkinliği düzenleyen Avrupa Yayıncılar Birliği (EBU) üyesi oldukları için katılmakta.

 

İsrail'in katılımı tartışma konusu oldu

 

İsrail'i temsil müzisyen Eden Golan temsil etti. Şarkıcı, 7 Ekim'de Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırılarına atıfta bulunduğu düşünülen, ülkenin orijinal şarkısı “October Rain”in yeniden yazılmış bir versiyonu olan “Hurricane” adlı şarkıyı söyledi. İsrail'in kamu yayıncısı Kan'a göre şarkı sözleri kişisel bir kriz yaşayan bir kadının hikayesini anlatıyor. Yarışmanın organizatörleri, İsrail'in şarkısını, sözlerini "siyasi tarafsızlık" kuralını ihlal ettiğini söyleyerek yarışmadan men etmişti. İsrail devlet televizyonu Kan, ilk olarak 7 Ekim'deki Hamas saldırısına gönderme yapan şarkının sözlerinin değişmeyeceğini ilan etmişti. Ancak İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, ülkesinin yarışmaya katılmasını sağlayacak "gerekli değişikliklerin" yapılması çağrısında bulunmuştu.

 

Bunun üzerine Kan, yarışmada İsrail adına yer alan şarkının sözlerinin değişmesi için organizatörlere başvuruda bulundu. Türkçeye "Ekim Yağmuru" olarak çevrilen şarkının sözleri İngilizce yazılmıştı. Şarkı sözlerinde, "Hepsi iyi çocuklardı, her biri. Erkeklerin ağlamadığını kim söylemiş? Saatlerce... Ve çiçekler. Hayat korkaklar için bir oyun değil" ifadeleri yer alıyor. Şarkıdaki "çiçek" sözlerinin, savaşta hayatını kaybedenlere yapılmış bir gönderme olduğu belirtiliyor. Ancak dünya çapında İsrail’i Gazze’de büyük bir yıkıma neden olan saldırıları nedeniyle yarışmaya dahil edilmemesi için çağrılarda bulunulmuştu. İzlanda, Finlandiya, Norveç, Danimarka ve İsveç'te benzer itirazlar dile getirildi. Bu ülkelerde sanatçılar, bunun gerekçesi olarak Rusya'nın iki yıl önce başlayan Ukrayna işgali sonrası diskalifiye edilmesini gösterdi. Eurovision organizatörleri, Ukrayna ve Gazze'deki durumların farklı olduğunu söyleyerek İsrail'in yarışmadan çıkarılması çağrılarına direndi. İsrail'in yarıştığı Perşembe akşamki yarı finalde de protesto gösterileri yapıldı. Golan şarkıya başladığı sırada destekleyenlerle birlikte yuhalayanlar da olduğu bildirildi.

 

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, yarı final öncesi mesajında Golan'a destek mesajı yayımladı ve Yahudi karşıtı olarak tanımladığı protestolara karşı durarak "kazandığını" savundu. Eden Golan yarı final sonrası yaptığı açıklamada "İsrail'i temsil etmekten onur duyduğunu" söyledi.