Escobar'ın Su Aygırları Kontrollü Bir Şekilde Öldürülecek!

Uyuşturucu baronu Pablo Escobar’ın 1980’lerde Kolombiya’ya getirttiği bir çift su aygırının inanılmaz üremeleri nedeniyle bugüne 150’ye ulaşan yavruları kontrollü av ve kısırlaştırma ile yavaş yavaş ortadan kaldırılacak.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Kolombiya’da bir mahkeme çevre dengelerini çökerten su aygırlarının yok edilmesini amaçlayan önlemleri içeren bir plan hazırlaması için Çevre Bakanlığı’na 3 ay süre verdi. Kararda önlemlerin hem kontrollü av, hem de kısırlaştırma öngörmesi gerektiği belirtildi.

 

Kolombiya Çevre Bakanlığı 2023 sonunda su aygırlarının bir bölümünün kısırlaştırılması, bir bölümünün de ötenazi edilmesini amaçlayan bir plan açıklamıştı. Ancak kısırlaştırma yavaş ilerliyor, hiçbir hayvana da ötenazi yapılmadı. Su aygırlarının bir bölümünün Meksika, Hindistan ve Filipinler gibi ülkelere gönderilmesi projesi de uygulanamadı.

 

Kolombiya’da su aygırlarının varlığı Pablo Escobar’ın hobisi sonucu başladı. Escobar, ülkenin kuzey-batısındaki Hacienda Napoles bölgesinde bulunan özel hayvanat bahçesine Afrika’dan bir çift su aygırı getirtti. Uyuşturucu baronunun 1993’te bir polis operasyonunda öldürülmesi ve mal varlığına el konulması sonrası su aygırları başıboş kaldı ve alabildiğine üredi. Bazıları ülkenin en büyük ırmağı Magdalena'da balıkçılara saldırdı. 2023’te su aygırlarının sayısı 166 olarak belirlendi. Üremeleri durdurulamazsa 2025’te bini aşacak.