Birçok Yeşilçam filmini yönetmiş olan ,Türk sinemasına güzel eserler bırakan ,Türk sinemasının en önemli yönetmenlerinden biri olan Ertem Eğilmez Kimdir? Nerelidir? Ne zaman vefat etmiştir?
Birçok Yeşilçam filmini yönetmiş olan ,Türk sinemasına güzel eserler bırakan ,Türk sinemasının en önemli yönetmenlerinden biri olan Ertem Eğilmez Kimdir? Nerelidir? Ne zaman vefat etmiştir?
Ertem Eğilmez Kimdir? Nerelidir? Ne zaman vefat etmiştir?
Ertem Eğilmez Kimdir? Ertem Eğilmez 18 Şubat 1929 Trabzon 'da doğmuştur. İlk ve orta öğretimi Konya 'da tamamlandı. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi 'nden mezun olduktan sonra bakkal dükyanı açıp orda çalışmıştır. Askerlikten sonra 1954 yılı Refik Erduran ile beraber Çağlayan Yayınevi 'ni kurmuştur. Aynı yıl Erduran ve Haldun Sel 'le birlikte ,birçok karikatüristin yatiştiği Fef adlı mizah dergisine çıkmışlardır. Yayın dünyasında bir devrim olan cep kitapları çıkartmiştır. Kemal Tahir 'e Mayk Hammer takma adıyla polisiye romanları yazdı. Cep Kitapları işi batında Türkiye 'nin ilk langırt makinelerini getirtmiştir. 1961 yılında Efe ve 1964 yılında Arzu Film Şirketlerini kurarak sinemacılığa başlamıştır. ilk film yapımcılığında başladığı film Yaman Gazeteci ,ilk yönetmenlik yaptığı film ise Fatoş 'un Fendi Tayfur 'u Yendi filmidir. Bir Millest Uyanıyor filmi ile 1967 Antalya Altın Portakal film festivali 'nde en iyi tarihsel film ödülünü almıştır. 1960 'lı yıllarda popüler aşk filmlerini ,1970 'li yıllarda sevgi ,dostluk ve güncel olayları güldürme öğesi ile karıştırarak hem duyusal hemde komedi filmlere yönelmiştir.Genel olarak Ertem Eğilmez filmlerinde genelde Münir Özkul ,Adile Naşit ,Kemal Sunal ,İlyas Salman ,Halit Akçatepe ,Zeki Alasya ,Metin Akpınar ,Şenar Şen ve Ayşen Gruda gibi isimlere yer vermiştir. Ertem Eğilmez filimi yapılması oldukça zor kabul edilen Rıfat Ilgaz 'ın Hababam Sınıfı romanını başarılı bir şekilde aktarması ile Hababam Sınıfı Sınıfıta Kaldı ,Hababam Sınıfı uyanıyor ,Hababam Sınıfı Tatilde ve son olarak Hababam Sınıfı güle güle gibi devam filmlerini çekmiştir. 1980-81 yıllarında Ertem Eğilmez sinemadan uzakdurmuş ,1984 yılı Namuslu filmi ile geri dönmüştür.
Ertem Eğilmez Hayatına birçok film sığıdıran usta yönetmen 21 Eylül 1989 'da istanbulda hayata gözlerini yumdu.
1980 yılında yaptığı Banker Bilo ve 1984 yılında yaptığı Namuslu filmleriyle, Türkiye’nin temel sorunlarını kendi mizahi bakış açısıyla ele aldı. Geniş ilgi gören Namuslu'yu, ticari açıdan başarısız olan Aşık Oldum (1986) ile gişede büyük bir başarı elde eden Arabesk (1988) izledi. 21 Eylül 1989'da İstanbul'da 60 yaşında hayatını kaybetti.