Erkeklerde Aşırı Saç Dökülmesi Nedenleri Ve Tedavisi Nedir?

Erkeklerin en önem verdiği şeylerden biri de saçtır. Güzelliğe önem veren erkeklerin  saçları dökülüyor. Genellikle herkesin ilgilendiği saç dökülmesi sık sık konuşulan bir konu. Kendilerini daha bakımlı ve ilgi çekici görmek isteyen erkeklerin tercih etmediği bu sorun nedir? Neden olur? İşte cevabı haberimizde...

 

Erkeklerde çoğu zaman saç dökülmeleri genetik sebepler ile olabilmektedir. Androjene bağlı saç dökülmelerinin görülmesi androgenetik saç dökülmesi ismi ile anılmaktadır. Erkeklerin yarısında bu tip bir saç dökülmesi görülmektedir. Bu durumu yaşayan kişiler saç dökülme şiddetinin bazı zamanlarda arttığını söyleyebilirler. Ancak asıl dökülme daha sinsi bir şekilde ilerlemektedir. Dökülme etkileri ise seneler sonra ortaya çıkabilmektedir. Saç dökülmelerinde hastalar saçın döküldüğü fark etmekten daha çok saçlarının inceldiğini ve güçsüzleştiğini fark ettiklerini söylerler. Bu durumda çoğunlukla tepe bölümünde bulunan saçlar da incelme meydana gelir ve zamanla bu bölgede seyrelmeler ortaya çıkar. Bu şekilde dökülme yaşanan saçlarda tedaviler oldukça uzun yıllar sürebilmektedir.

 

Erkeklerde aşırı saç dökülmesi nedenleri nelerdir?

 

Saç dökülmesi erkek hastalarda kadınlara oranla çok daha sık rastlanan bir durumdur. Erkeklerde saç dökülmesi durumunun daha fazla olmasının sebebi dökülmeye sebep olan 5 alfa redüktaz isimli enzimin erkeklerde daha fazla kadınlarda ise daha az bulunmasından kaynaklanmaktadır. Fakat günümüzde artık saç ekim yöntemleri vardır. Bu yöntem ile kadın erkek saç dökülmesi problemi yaşayan herkes bu sorundan kolay bir şekilde kurtulabilmektedir.

 

Erkeklerde aşırı saç dökülmesi belirtileri nelerdir?

 

Erkeklerde meydana gelen saç dökülmelerinin farklı pek çok sebebi olabilmektedir. Bu sebepler şu şekilde sıralanabilmektedir; demir eksikliği problemleri, kansızlık, DHT hormonu sebebi ile saç dökülmeleri yaşanabilmektedir.

 

Erkeklerde aşırı saç dökülmesi tedavi yöntemleri nelerdir?

 

DHT hormonu sebebi ile erkeklerde aşırı saç dökülmesi genetik bir faktör olmaktadır. Genelde 15-20 yaş arasında DHT hormonu aktif hale gelir ve saç diplerine zarar vermeye başlar. Eğer bu sorun ile karşılaşan kişiler herhangi bir çözüm yolu aramazlarsa 2 ya da 3 yıl içinde kellik problemleri baş gösterecektir. Doktorun vereceği takviyeler ile bu sorun ortadan kalkabilir. Erkeklerde yaşanan saç dökülmelerinde genellikle alın ve tepe bölgesindeki saçlarda yoğun bir dökülme meydana gelmektedir. Bu durum buradaki saç köklerinin erkeklik hormonu olan testosterona karşı çok duyarlı olmasından kaynaklanmaktadır. Bununla birlikte ense ile kulak kenarlarında bulunan saçlar daha güçlü olmaları sebebi ile çok fazla dökülmezler. Saç ektirme operasyonlarında enseden ve kulak kenarlarında bulunan köklerden alınarak ekim işlemi gerçekleştirilir. Bu sebeple de buradaki saç kökleri güçlü olduğu için işlemden sonra saç dökülmesi problemleri yaşanmamaktadır.

 

Erkeklerde saç dökülmesine ne iyi gelir ve nasıl önlenir?

 

Erkeklerde saç dökülmelerinin önüne geçmek amacı ile tıbbi yöntemler bulunmaktadır. Ancak günlük yaşamda da saç dökülmelerini önlemek amacı ile uygulanabilecek basit yöntemler vardır; sigara ve alkol tüketiminin azaltılması, stresten uzak durmak, saça uygun ph değerinde şampuan kullanmak, saça ve saç derisine zarar veren ürünleri kullanmayı bırakmak, vücudun ihtiyacı olandan daha fazla A vitamini almamak, saç spreyi ve jöle gibi saça zarar veren ürünlerin kullanımını bırakmak ve B vitamini ve protein alımına önem vermek.

 


Etiketler: