Elma Sirkesi Gerçekten Her Derde Deva Mı?

Sosyal medya platformlarının yeni gözdesi elma sirkesi. Her türlü yemekle kullanılması tavsiyeleri dalga dalga yayılıyor. Kilo kaybettirdiği,  mide yanmasını iyileştirdiği, sivilceleri yok ettiği ballandıra ballandıra anlatılıyor. Ancak bilim insanları konuya daha mesafeli yaklaşıyorlar.

 

“Vücudunuzdaki yağları yakmak için sabah aç karnına bir çorba kaşığı elma sirkesi için… Elma sirkesi sivilceleri 5-10 dakikada yok ediyor… İç bulandıran asitleri azaltmak için suya karıştırılmış bir kaşık elma sirkesi yeterli…”

 

İnternette, yani sosyal medya mecralarında elma sirkesi artık sadece çorbalara çeşni katması için değil, ayrıca ve daha da önemlisi “Mucize ilaç” olarak gösteriliyor. Ancak ne yazık ki, elma sirkesinin faydaları anlatıldığı gibi değil. Bazıları doğru, bazıları ise kanıtlanamadı.

 

İşte sorular ve cevaplarla elma sirkesi…

 

Soru-Elma sirkesi gerçekten kilo verdiriyor mu?

 

Cevap-Sosyal medyada en yaygın şehir efsanelerinden biri bu. İştahı körelttiği, metabolizmayı hızlandırdığı, yağları yaktığı anlatılıp duruyor. Araştırmaların gösterdiği sonuçlar ise şöyle: Lübnan’da 12-25 yaş arası 120 kişiyi kapsayan araştırmada, 3 ay boyunca her sabah bir çorba kaşığı elma sirkesi içenlerin, bu sürenin sonunda 7 kilo zayıfladıkları belirlendi. Ancak önemli bir ayrıntı var: Elma sirkesi içmeyi durduranlar sadece bir ayda verdikleri kiloların hepsini geri alıyorlar. Zaten diğer araştırmalarda da, elma sirkesi ile kilo vermek arasında bir ilişki bulunamadı.

 

Soru-Elma sirkesi kolesterolü düşürebilir mi?

 

Cevap-Elma sirkesinin belki de en önemli ve olumlu etkisi kolesterol ayarlamasında. Düzenli olarak elma sirkesi içen sağlıklı kişilerin kanlarındaki yağ oranı düşüyor. Aynı şekilde Tip-2 diyabet hastalarında da düzenli elma sirkesi tüketimi kolesterolü düşürüyor, genel sağlığı iyileştiriyor.

 

Soru-Elma sirkesi mide yanmasına iyi geliyor mu?

 

Cevap-Şehir efsanelerinin en tartışmalı konusu bu. İddia edilenin aksine elma sirkesi mide yanmasına iyi gelmiyor, tam tersine midedeki asit seviyesini artırıyor. Elma sirkesinin sindirim sistemine olumlu etkilerine ilişkin hiçbir araştırma bulunmuyor.

 

Soru-Elma sirkesi sivilceler ve ekzemaya karşı etkili mi?

 

Cevap-Suya karıştırılmış elma sirkesinin sivilceler veya ekzemalara sürüldüğünde faydalı olduğu söyleniyor. Ancak araştırmalar bunu kanıtlamadı. Tam tersine elma sirkesinin ekzema yaraları veya sivilceler üstünde herhangi bir etkisi olmadığını gösteren bulgular artıyor.

 

En iyisi, elma sirkesini salataya karıştırmak. Böylece olumlu etkilerinden yararlanabilirsiniz…



Etiketler: