Ekonomik Krizdeki Kuzey Kore Büyükelçiliklerini Kapatıyor!

Ekonomisi darboğaza giren Kuzey Kore, bütçeye ağır yük getirdiği gerekçesiyle yurt dışındaki büyükelçiliklerini birer birer kapatmaya başladı.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Geçenlerde Uganda ve Angola’daki Kuzey Kore diplomatik temsilcileri, veda ziyaretlerini yaptıktan sonra büyükelçilik binalarının kapısına kilit vurdular. Aynı şekilde, Hong-Kong ve İspanya’daki büyükelçiler de…

 

Kuzey Kore’nin dünya diplomasi sahnesinden çekilmesi bundan önce 1990’ların sonunda görülmüştü. Çünkü o yıllarda ülke yüz binlerce, hatta kimi kaynaklara göre milyonlarca kişinin ölümüne yol açan açlıkla boğuşuyordu.

 

Kuzey Kore’nin Afrika’daki diplomatik temsilcileri bir dönem inşaat projeleri ve askeri anlaşmalar sayesinde ülkeye taze para girişi sağlıyorlardı.

 

Ancak, ülke lideri Kim Jong Un’un nükleer silahlanma programını durdurmay reddetmesi sonucu Kuzey Kore’ye uluslararası yaptırımlar konunca, ekonomi derin bir krize yuvarlandı. Kuzey Kore’ningeleneksel dostları da yardıma koşacak gibi değildi; çünkü onlar da mali açıdan sıkışıktı.

 

Geriye tek çare olarak, tasarruf veya kemerleri sıkmak için yurt dışındaki diplomatik temsilciliklerin kapatılması kaldı.

 

Kuzey Kore’nin 150’yi aşkın ülkeyle diplomatik ilişkisi var. Ancak yukarda da belirttiğimiz gibi, 1990’lardaki krizden bu yana büyükelçiliklerinin sayısı sürekli azalıyor.

 

Güney Kore hükümet kaynakları, Kuzey Kore’nin yurt dışında kalan 50 diplomatik temsilciliğinin en az 10’unu daha kapatmasını bekliyor