Ed Gein Kimdir? Nerelidir? Ne Zaman Yakalanmıştır?

Psycho filminden Norman Bates, teksas katliamı serisinden Leatherface, kuzuların sessizliği filminden Buffalo Bill gibi birçok kurgusal seri katilin ilham kaynağı olan Ed Gein Kimdir? Nerelidir? Ne Zaman Yakalanmıştır?

 

 

Psycho filminden Norman Bates, teksas katliamı serisinden Leatherface, kuzuların sessizliği filminden Buffalo Bill gibi birçok kurgusal seri katilin ilham kaynağı olan Ed Gein Kimdir? Nerelidir? Ne Zaman Yakalanmıştır?

 

Ed Gein Kimdir? Nerelidir? Ne Zaman Yakalanmıştır?

Ed Gein Kimdir? Tam adıyla Edward Theodore Gein 27 Ağustos 1906 da, Wisconsin, La Crosse County'de doğdu. Ed Gein dört kişilik bir ailede büyüdü: alkolik bir baba George Philip Gein, dominant ve aşırı dindar bir anne Augusta Wilhelmine Gein ve ağabeyi Henry George Gein.

Augusta, işini sürdüremeyen bir alkolik olan kocasından nefret ediyordu. Birbirlerine tam anlamıyla zıt olan bu iki kişinin evlenmeleri için hiçbir neden yoktu. George çeşitli zamanlarda marangoz, tabakçı ve sigortacı olarak çalıştı. Augusta birkaç yıl yerel bir bakkal dükkânı işletti ve aileyi rahatça geçindirebilecek gelir elde etti. Augusta, Gein ve Henry için en iyisi olarak onları şehir yaşamından uzaklaştırmaya karar verdi bu sayede onları şehrin kötülük ve günahlarından uzak tutabilecekti. Wisconsin, Plainfield kasabasındaki 155 dönümlük bir çiftlikte tecrit altında yaşamak için şehri terk etti. Gein ailesinin artık daima olarak yaşadığı ikametgâh oldu. George, çaresiz bir hasta oldu ve çiftlikte ailesine hiç yardımcı olmadı ve kazancın çoğunu alkole harcadı. Gein çiftliği sadece okula gitmek için terk ediyordu. Augusta, oğullarını etkileyebilecek yabancıları geri çevirerek çiftliğin tecritinden yararlandı.

Okul dışında, Gein zamanının çoğunu çiftlikte ev işleri yaparak geçirirdi. Augusta hararetle dindardı ve sözde Lutherandı. Oğullarına dünyanın doğuştan gelen ahlaksızlığı, içmenin kötülüğü ve kendisi dışında tüm kadınların doğal olarak rastgele ve şeytanın araçları olduğuna dair inancı hakkında vaaz verdi. Her öğleden sonra onlara İncil'den okumak için zaman ayırdı, genellikle Eski Ahit ve Vahiy Kitabı'ndan ölüm, cinayet ve ilahi ceza ile ilgili ayetler seçti.

Zamanla Gein'in sol göz kapağında bir büyüme oldu ve sınıf arkadaşları tarafından dalga geçilip dışlandı. Gein utangaçtı, sınıf arkadaşları ve öğretmenleri onun, sanki kendi şakalarına gülüyormuş, rastgele kahkahalar atmak gibi garip tavırları olduğunu belirttiler. Daha da kötüsü, Augusta ne zaman arkadaş edinmeye çalışsa onu cezalandırıyordu. Zayıf sosyal gelişimine rağmen, Gein okulda, özellikle okumada oldukça başarılıydı. 1920'de Gein sekizinci sınıfı bitirdi ve ardından okulu bıraktı yine de hevesli bir okuyucu olmaya devam etti. 1927'de Augusta, her iki oğluna da her zaman bakire kalacaklarına söz verdirdi.

Gein ve Henry yaşam giderlerini karşılamak için kasabada ufak tefek işler yapmaya başladılar. Her ikisi de tamircilik ve bebek bakıcılığı yaptılar. Bebek bakıcılığı yapmaktan hoşlanıyordu çünkü yetişkinlere göre çocuklarla daha iyi bir ilişki kurabiliyordu. Kardeşler genellikle topluluk sakinleri tarafından güvenilir ve dürüst olarak kabul edildi.

Henry boşanmış iki çocuk annesi bir kadınla çıkmaya başladı ve onunla birlikte yaşamayı planladı. Gein erkek kardeşinin annelerine olan bağlılığından endişeleniyordu ve bu yüzden kardeşinin ölümündeki şüpheler Gein'in üzerinde arttı. Gein askerliğin fizik muayenesi için Milwaukee'ye seyahat etmek zorunda kaldı. Görüşünü biraz bozan sol göz kapağındaki büyüme nedeniyle reddedildi.

1 Nisan 1940'ta Gein'in babası George, 66 yaşında alkolizminin yol açtığı kalp yetmezliğinden ve akciğerlerindeki pnömonik sıvıdan öldü. Ama bu aileyi pek etkilemedi. 16 Mayıs 1944'te Gein ve Henry mülkteki bataklık bitkilerini yakıyorlardı; yangın kontrolden çıkarak yerel itfaiyeyi devreye geçirdi. Günün bitmesine doğru yangın söndürüldü ve itfaiyeciler gitti. Gein, kardeşinin kayıp olduğunu bildirdi. Bir arama ekibi fenerler eşliğinde, Henry'yi ararken yüzüstü yatan cesedini buldu. Görünüşe göre bir süredir ölüydü, yanmamış veya yaralanmamış olduğundan ölüm nedeninin kalp yetmezliği olduğu belirlendi ama tek sorun Gein'in araştırma ekiplerini direkt olarak Henry'ye götürmesiydi. Daha sonra biyografi yazarı Harold Schechter tarafından Henry'nin kafasında morluklar olduğu bildirildi. Polis yanlışlık olma olasılığını reddetti ve ilçe adli tabibi daha sonra resmi olarak ölüm nedenini boğulma şeklinde listeledi. Yetkililer bu teoriyi kabul ettiler, ancak resmi bir soruşturma ve otopsi yapılmadı. Gein ve annesi artık yalnızdılar. Augusta, Henry'nin ölümünden kısa bir süre sonra felç geçirdi ve Gein kendini Annesiyle ilgilenmeye adadı. Augusta ikinci bir felç geçirdi ve sağlığı hızla kötüye gitti. Augusta 29 Aralık 1945'te 67 yaşında öldü. Gein Annesinin ölümüyle yıkıldı; yazar Harold Schechter'in sözleriyle, ‘tek arkadaşını ve tek gerçek aşkını kaybetmişti ve artık dünyada kesinlikle yalnızdı.’

Gein çiftlikte yaşamaya devam etti ve geçinebilmek için garip işlerden para kazandı. Üst ve alt kat, salon ve oturma odası da dahil olmak üzere annesinin kullandığı odaları el değmeden kordon altına aldı. Evin geri kalanı giderek daha sefil ve kötü hale gelirken, koruma altındaki odalar bozulmamış olarak kaldı. Gein daha sonra mutfağın yanındaki küçük bir odada yaşamaya başladı. Bu sıralarda, özellikle yamyamlar, Nazi vahşetleri, kafa küçültme, mezar soygunculuğu ve insan anatomisi üzerine ucuz dergiler ve macera kitapları okumaya ilgi duymaya başladı.

Ed Gein müfettişlere 1947 ve 1952 yılları arasında kendini kaybettiği durumlarda, yakın zamanda gömülen cesetleri çıkarmak için üç yerel mezarlığa 40 kadar gece ziyareti yaptığını söyledi. Bu ziyaretlerin yaklaşık 30'unda, mezarlıktayken kendine geldiği zamanlarda, mezarı iyi durumda bıraktığını ve eve eli boş döndüğünü söyledi. Diğer ziyaretlerde, annesine benzediğini düşündüğü ve yakın zamanda gömülen orta yaşlı kadınların mezarlarını kazdı ve cesetlerini eve götürdü. Burada kendi gereçlerini yapmak için derilerini tabakladı.

Gein, yerel mezarlıkların dokuzunda hırsızlık yaptığını itiraf etti ve müfettişleri bulundukları yerlere yönlendirdi. Gein'in belirlediği üç test mezarı açıldı. Tabutlar tahta kutuların içindeydi. Kutuların üstleri, kumlu topraktaki yüzeyin yaklaşık iki fit yani 61 santimetre altındaydı. Mezarları Gein'in tarif ettiği gibi buldular: mezardan çıkarılan tabutların ikisi boştu. Böylece, Gein'in itirafı büyük ölçüde doğrulandı.

Eyalet suç laboratuvarı sorgulaması sırasında Gein, 1954'ten beri kayıp olan meyhane sahibi Mary Hogan'ın vurularak öldürüldüğünü de kabul etti. Ancak daha sonra onun ölümünün ayrıntılarını hatırlamadığını itiraf etti. Gein ayrıca, Evelyn Hartley, Georgia Weckler, Victor Bunk Travis ve arkadaşı Ray Burgess'in ortadan kaybolmaları da dahil olmak üzere, Wisconsin'deki birçok çözülmemiş davada şüpheli olarak kabul edildi.

Gein'in Evinde yapılan aramada: Bütün insan kemikleri ve parçaları, İnsan derisinden yapılmış bir çöp sepeti, Birkaç sandalye koltuğunu kaplayan insan derisi, Karyola direklerinde kafatasları, Bazılarının üst kısımları kesilmiş kadın kafatasları, İnsan kafataslarından yapılmış kaseler, Omuzlardan bele kadar bir kadın derisinden yapılmış korse, İnsan bacak derisinden yapılmış tozluklar, Kadınların başlarındaki deriden yapılan maskeler, Mary Hogan'ın kağıt torbadaki yüz maskesi, Mary Hogan'ın bir kutudaki kafatası, Bernice Worden'in çuvalın içinde bütün kafatası, Gein'in göbekli sobasının önünde plastik bir torbada Bernice Worden'in kalbi, Bir ayakkabı kutusunda dokuz vulva, Bir genç kızın elbisesi ve yaklaşık on beş yaşında olduklarına karar verilen iki kadınında vulvası, meme uçlarından yapılmış bir kemer, Dört tane burun, Bir pencere gölgeliği ipinde bir çift dudak, İnsan yüzünün derisinden yapılmış bir abajur ve Kadın tırnakları. Bulunmuştur.

1957'de Gein ile görüşen psikolog ve psikiyatrist, onun bir şizofren ve cinsel psikopat olduğunu söyledi.

1957'nin sonlarında yargılanmaya uygun görülmedi ve ardından çeşitli psikiyatri kurumlarına kapatıldı. Ancak 1968'de kendi savunmasına katılabileceğinin belirlenmesi üzerine Gein yargılandı ve Worden'i öldürmekten suçlu bulundu. Bildirildiğine göre, savcılar bazı nedenlerden dolayı sadece bir cinayeti Gein'e yıkmak istedi. Ancak daha sonra suç anında kendini kaybettiği nedeniyle yargılandı. 1984 yılında ölümüne kadar kaldığı akıl hastanesine geri döndü.

1984 ‘de Gein bunaktı ve uzun bir kanser nöbetinden sonra öldü.



Etiketler: