Düzensiz Uyku Sağlığa Çok Zararlı!

Bitki çayları, yumuşak yastıklar, uyku getirici müzik… Çoğu insanın uyuyabilmek için başvurduğu çarelerden bazıları bunlar. Ama yine de uyku gelmeyince, gelmiyor.

 

Fenoreporter - Sağlık Haberleri Servisi

 

Bilim insanları ise bu uyku düzensizliğinin çok ciddiye alınması gereken bir konu olduğu uyarısında bulunuyor. Çünkü, uykusuzluk yaşayanların kronik sağlık sorunlarına yakalanmaları tehlikesi artıyor. ABD’de Penn State Üniversitesi araştırmacıları, 3.700 gönüllü katılımcının 10 yıllık süre boyunca uyku alışkanlıklarını incediler. Sonuç: 4 tip uyku alışkanlığı var:

 

1-Yatınca horul horul uyuyanlar.

2-Uyku açığını hafta sonları kapatanlar.

3-Siesta ile uyku eksiğini giderenler.

4-Uykusuzluk sorunu çekenler.

 

Araştırma son iki dilimdeki, yani siesta yapanlar ile kronik uykusuzluk sorunuyla boğuşanların katılımcıların yarısından fazlasını oluşturduğunu ortaya koydu. Uykusuzluktan yakınanların kapsamına birlikte yattıkları partnerinin horuldaması nedeniyle uykusu bölünenler de giriyor. ABD’de bir başka araştırmada insanların yüzde 82’si partnerinin horuldaması nedeniyle geceleri bir çok kez uyandıklarını anlattılar.

 

Rahatsız uykunun sağlık üzerinde ciddi olumsuz etkileri var: Araştırmaya göre, 10 yıl veya üstünde uykusuzluk çekenlerin veya rahatsız, bir çok bölünen uykuyla yetinmek zorunda kalanların kalp-damar hastalıklanı, diyabete, depresyona ve yaşa bağlı sağlık sorunlarına yakalanmaları riski çok artıyor.

 

Gün içinde düzenli olarak siesta yapanlarda ise diyabet, kanser ve vücudun sağlık kırılganlığı gözleniyor. Peki, bu sorun giderilemese bile nasıl hafifletilebilir? İşte, Penn State Üniversitesi araştırmacısı Soomi Lee’nin önerileri:  Yatakta cep telefonu kullanmayın. Düzenli spor yapın. Gün içinde, öğleden sonra kafein tüketiminden vazgeçin.



Etiketler: