Duvara Yapıştırılmış Bir Muza 1 Milyon Dolar Verilir Mi?

İtalyan sanatçı Maurizio Cattelam’ın 'Komedyen' adını verdiği eseri 20 Kasım’da New York’ta 'Sotheby’s' müzayede evi tarafından 1 milyon Dolar açılış fiyatıyla açık artırmaya çıkarılacak. 'Eser' bir bant ile duvara yapıştırılmış bir muzdan oluşuyor. Evet, bildiğiniz muzdan!

 

Çağdaş sanatla alay edenler için herhalde bundan daha iyi bir malzeme olmaz. İtalyan sanatçı Maurizio Cattelan’ın “Eser”i için “Sotheby’s” müzayedecileri 1-1,5 milyon Dolar arasında bir değer biçtiler.

 

“Komedyen” ilk kez 2019 Aralık’ında Miami’deki “Art Basel” galerisinde sergilendi. Galeri “Eser”i 120 bin Dolar’a satın almıştı. Birkaç gün sonra Amerikalı sanatçı David Datuna “Eser”i duvardan söktü ve “Dünyada milyonlarca kişi açlıktan ölürken bir duvara 3 muz yapıştırıyor ve 500 bin Dolar’a satıyor” diyerek afiyetle yedi!

 

“Komedyen”in 3 örneği var. İlk 2’si Fransız galerici Emmanuel Perrotin tarafından 120’şer bin Dolar’a satıldı. 3’üncü örneğin fiyatı 150 bin Dolar’a yükseldi. 2023’te Seul’de bir müzede sergilenen bu örnek Noh Huyn-soo adlı Güney Koreli bir öğrencinin midesine gitti! Maurizio Catellan, “Sorun değil” demekle yetindi. Tekrar üretti!

 

Bu “Eser”in en ilginç özelliği, duvarda çürüdükçe yeni bir muzla değiştirilmesi!

 

“Sotheby’s” yaptığı açıklamada, “Biz muzu değil onun arkasında gizli olan konsepti satışa çıkarıyoruz” dedi. “Komedyen” açık artırmada satılmadan önce dünyanın bir çok kentinde sergilenecek.



Etiketler: